Gévagomba konzerválás és gévagombasaláta- és szendvics
Fontos: a gévagomba 20 perc hőkezelést (főzést, sütést) igényel.
Elkészítés:
A sós lében konzervhez a gombát alaposan megtisztítottam, majd felvágtam kis csíkokra. Sós, fűszeres (a 3 kis üveghez 1 csapott evőkanál morzsolt bazsalikom, 2 babérlevél, kávéskanálnyi egész bors, 3 duci gerezd fokhagyma, de másképp is lehet fűszerezni) lében megfőztem a gombát, majd előzetesen kifőzött üvegekbe tettem még forrón, lével együtt, és szintén kifőzött tetőkkel lezártam. Majd visszatettem a teli üvegeket a forró vízbe, kb félig vízbe állítva, és 10 percet újraforaltam. Másnap a forralást újra megismételtem. Ezt a hőkezelést én kuktában csináálom, magasabb hőmérséklet érhető el.
Volt egy kevés gomba, ami nem fért az üvegekbe abból egy gyors saláta és egyben szendvicsrevaló készült zöldekkel, mégpedig madársóskával, citromfűvel, pár pitypanglevéllel és papsajt mályva levelével, főtt tojással. A madársóska savanyúsága mellé nem kellett igazi fűszeres öntet, így csak egy natúr joghurttal öntöttem le. Finom volt salátaként és szedvicsre halmozva is. Ezek a már kész konzervből is elékszethetők később majd.
Madársóska (Oxalis) hazai fajok mindegyikének levele, virága ehető, de vegyük figyelembe, hogy oxálsavat tartalmaz, ezért csak keveset belőle |
A mályvák levele, hajtása, virága, termése ehető. Bemutatásuk, óvatossági szempontok is bővebben ITT. |
Ez a végeredmény, konzerv és gévagomba saláta idény vadzöldekkel. |
Gévagombás szendvics |
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Nagyszerű ötlet, ha legközelebb "túlteng" a gívagomba, meg fogom próbálni a tartósítást (és nem a mélyhűtőbe teszem).
VálaszTörlésA papsajtot és a madársóskát is ismerem még vasi (Sárvár) koromból, de itt pécs környékén, sőt még Szatinán sem láttam, pedig ott aztán vannak szabad rétek :)
Ezután majd igyekszem jobban figyelni :)
Szép napot és köszönöm a jó receptet:
Györgyi
Köszi, én is teszek még el, mert az egyik már el is fogyott. Remélem találsz mályvát.
TörlésBár tavaly már mi is ettük a gévagombát rántva, köszönöm a további hiperszuper ötleteket! Én továbbra is csak csodállak ezért a hatalmas tudásért :)
VálaszTörlésNagyon kedves vagy, és ajánlom ezt a gombát, én szeretem nagyon!
TörlésMi is szeretjük. Most a bodzás-szamóca lekvároddal próbálkozom éppen. Az előbb tettem el a bodzavirágokat a citromos lébe. Apropó, a stabarkot lehet kapni biobolton kívül máshol is? Te hol szoktad beszerezni? Eddig még csak a hagyományos befőző cukrokat használtam. De örülnék, ha kiválthatnám őket.
VálaszTörlésA stabark szerintem országos forgalmazású, én bioboltban veszem, ha nincs éppen, akkor pár napon belül rendelnek kérésre. Szerintem ezt máshol is megteszik.
TörlésMi erdélyben ugy tudjuk amit már ki is próbáltunk hogy az aszmás betegeken sokat segijt a fenyőfa szörp Jo hatással van.A bodza szörphöz mindig vad mentát Teszünk az nagyon feldobja
VálaszTörlésköszi! a mentás bodza izgalmasan hangzik
TörlésA konzerv savanyúságnak jó?
VálaszTörléssavanyítani is lehet, igen
Törlés