Vadalmás, párolt lila káposzta szarvaspörkölttel, főtt burgonyával

A vadalma nehezebben feldogozható, apró, savanyú terméseit néhol bőven adja a természet.
Nagy dolgok kevéssé készülnek belőle, de jó kiegészítő sokféle ételbe. Én nagyon szeretem többek között párolt káposztába tenni. A lila színűbe téve téve pedig még a színek is csodálatosak.


Elkészítés:

A szarvaspörkölhöz a húst, ha kell, lefaggyúzom, pörkölthúsként fagyasztva jutok hozzá. Általában lapocka, de más is lehet benne néha. A húst kockára vágom, és térfogatra kb. ugyanannyi vöröshagymát kockázok fel hozzá. Mangalica zsíron üvegesre pirítom a hagymát, pár gerezd fokhagymát is adok hozzá apróra vágva. Ha van akkor apróra vágott medvehagymát (levelet, zsenge szárat, terméskezdeményt), az elején fűszerezem köménymaggal is és ezeket is átpirítom, majd lehúzva a tűzhelyről, ha kicsit hűlt, elég sok őrölt pirospaprikát adok hozzá, átkeverem. Ha a paprika kiadta a színét a zsírban, mehet bele a hús. Átpirítás után kicsit több víz, mint ami ellepi, majd a többi fűszer: só, egész feketebors, borókabogyó, kakukkfű, sok babérlevél, Jó tesz neki kevés vörösbor vagy kevés paradicsompüré is. Kuktában, omlós állapotig, többszöri ellenőrzés mellett főzöm, ha kell kóstolás mellett, közben még fűszerezem.  

A párolt káposztához egy kis fej lila káposztát legyalulunk, kb. 20 szem vadalmát összevágunk, magházukat kivágjuk, majd 2 gerezd fokhagymát, 2-3 ek. olajon/zsíron illatosra pirítunk, rátesszük a káposztát és a vadalmát, sóval, cukorral, (vadalma-)ecettel, tört borssal ízlés szerint fűszerezve megpároljuk. Köretként tálaljuk, pl. vadpörkölthöz, disznótoroshoz.  

További vadalmások:

A vadalma bemutatása

Vadalmazselé

Karamelles, fordított vadalma-torta

Vadalmás savanyú káposzta házilag

Vadalmás, párolt lila káposzta

Vadalmakrémes kosárkák

Vadalmás teakeverék

Vadalmavíz

Vadalmás ágyaspálinka

 Vadalmaecet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések