Vaníliás akácvirágzselé citromdarabokkal

Az akácvirágszörp továbbfejlesztéseként, a már szinte kész, de kevésbé édesített szörpből akácvirág zselét készítettem kevés vaníliával fokozva az édes ízeket, kontrasztként pedig kis savanyú és enyhén keserű + íznek apróra vágott egész citromot tettem a zselébe.

Az elkészült majd felmelegített akácvirágszörpbe még melegen belekevertem a rúd vanília belsejét, kis idő múlva az apróra vágott citromokat is, de a citromokat már nem főztem. Hozzákevertem a zselésítőt (a csomagolásán megadott arányban) és azonnal üvegekbe töltöttem. Ne legyen túl sok a citrom, nehogy túl keserű legyen. Amíg a zselésítő szilárdul, érdemes forgatni az üveget, hogy egyenletesen helyezkedjenek el a zselében a citromdarabok. Az üvegeket melegen lezártam, és szokásos módszerrel fejtetőre állítva, az egész üveget csírátlanítottam, így tartósító nélkül is eláll.

Nem bírtam ki, és egy üveget pár nap után felbontottam, nem lett-e túl keserű. Hát mondhatom mennyei, pont optimális. Nem vagyok nagyon édesszájú, szeretem a savanykás, nem túl édes sütiket, és ez a zselé pont olyan lett. A citromdarabok picit megpuhultak, de éppen tökéletes mértékben. Frissen készítve, télen sütemények tetejére is el tudom képzelni, és biztosan készítek is majd az elrakott szörpökből valami hasonló zselét frissen egy-egy süti tetejére.  

Vaníliás akácvirág zselé citromdarabokkal

Sok nagyszerű akácvirágos receptötlet ittMegjegyzések

 1. Az idén én is megpróbálok készíteni akáczselét, meg bodzazselét, bár nálunk még sehol sem láttam ilyen agar-agart. Dzsemfixel jó lesz vajon?
  Nálunk még bimbójában van a bodza, az akác meg még utána nyílik. Remélem lesz időm rá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A dzsemfix is jó lehet, de azoknál a zseléknél amiknek nincs gyümölcstartalma (itt ugyan ott a citrom) jobb az agar-agar és a Stabark, ami szintén növényi (szentjánoskenyérliszt, xantánliszt). Bioboltok gyógyszertárak árulhatnak, és a neten is rendelhető, ha máshol nem találsz.

   Törlés
 2. Én is gondolkodtam a citromdarabokon, ezek szerint jó lesz bele, szuper:) Te csak a szirmokat használod, a zöld rész nélkül? Olvastam, hogy többen így csinálják, de nincs időm egyenként leszedegetni, csak a szárról húzom le a virágokat, remélem, nem ront sokat az ízén az a kis zöld...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem szedegettem. Én most csak a kiáztatott ízekből készítettem a zselét. Lehet készíteni viráglekvárszerűen, ha a virágok is benne maradnak ledarálva vagy egészben. Itt már nem mindegy, hogy benne van-e a zöld rész. Szerintem nem rossz úgy sem, ha benne marad, de kétségkívül jobb, ha nincs benne a zöld, keményebb és más ízű a csészelevél és egyéb zöld részek. Meg kellene próbálnod kis adagban mindkétféleképpen.

   Törlés
 3. Tegnap ijedtemben elrohantam megnézni mi a helyzet akác és bodza ügyben, de nálunk elégge le van maradva a természet. Bodza már van mutatóba, de akác szinte nincs, összesen hat virágot sikerült szednem. Ezt a zselét ki fogom próbálni.

  VálaszTörlés
 4. Nálunk is épp most kezdett virágozni a bodza és az akác. Az akác egyelőre csak tervben van, a hétvégén viszont készítettem bodzavirágos lekvárt. Szerintem nagyon finom lett, és borzasztó mutatós, ahogy az apró, ötszirmú virágok kilátszanak az üvegből :) sajnos attól tartok, hogy akácból és csipkerózsából nem lesz ilyen dekoratív, de az ízük miatt mindenképp kipróbálom.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hogyan készítetted azt a finom lekvárt? Elérhető valahol?

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések