Svéd gombasaláta fenyőpereszkéből

A fenyőpereszke az év során egészen későn is előbukkanhat, ám amennyiben nincs épp ez a gomba, más gombából, itt pl. vargányából is természetesen finom a svéd gombasaláta.


Elkészítés: A gombát megtisztítottam, összevágtam, kevés olajon egy kisebb kockára vágott vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát pirítottam, majd hozzáadtam a gombát (nagyjából 4 szeres mennyisége volt a vöröshagymának). Sóztam, egészen pici vízzel felöntve főztem, közben borsoztam, kakukkfűvel, szurokfűvel (oregánó), citromos kakukkfűvel, bazsalikommal fűszereztem, egy citromkarikát is belefőztem (közben kóstolni kell, nehogy keserű legyen, és időben ki kell venni a citromot!). Mikor a gomba félig megfőtt, a hagyma is puha lett, akkor adtam hozzá a sűrített paradicsomot, majd addig sűrítettem, míg krémesen szószos lett. Végül pici citromlével és pici reszelt citromhéjjal fűszereztem. Ha van, kevés apróra vágott, friss bazsalikom és olívaolaj is mehet a végén még bele. Van, amikor apróra vágott savanyú vagy kovászos uborkát is teszek a svédgombába keveset. Behűtve finom.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. szia! en a fokhagymat akkor dobom ra, amikor mar a gomba is pirult. igy jobban kiadja az izet, illatat, es veletlenul sem fog odaegni. illetve en feherbort szoktam az elejen raonteni, sot, neha kesobb is kell, mert elfovi. a vegefele pedig egy pici balzsamecetet. ezek mind mellyitik az izet. en hasznalok hozza paradicsompuret es paradicsomlevet is.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések