Bükkmakkos-sóskaborbolyás cantuccini

Bükkmakkot ősszel gyűjtöttem, öreg bükkfák alatt érdemes keresni. A bükktermés kupacsai közül kiszedett mag régóta kedvelt erdei csemege, egykor süteménybe is sütötték. Nagyobb mennyiségben csak pörkölve, sütve szabad enni. A sóskaborbolya pedig talán a legutolsó termés, ami az év során érik vagy legalábbis ilyenkor is fent lehet a bokrokon. Itt még több róla. Az olasz, édes kétszersültbe, a cantuccinibe hagyományosan mandulát vagy pisztáciát tesznek, de miért ne lenne finom bükkmakkal és az aszalva is savanykás sóskaborbolyával?
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 15 dkg cukor, ½ narancs és ½ citrom reszelt héja, 2 tojás, csipetnyi só, 1 tk. sütőpor, 1 maroknyi aszalt sóskaborbolya, 1 maroknyi bükkmakk és/vagy más olajos mag. Elkészítés: a tojásokat a vajjal, a sóval, a fűszerekkel és a sütőporral habosra keverjük, majd hozzágyúrjuk a lisztet és belegyúrjuk a bükkmakkot és a sóskaborbolyát. Az összegyúrt tésztából lisztes kézzel két darab, kissé lapított rudat formázunk a tésztából, és sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Ezután a még meleg tésztarudakat ujjnyi széles szeletekre vágjuk, majd a tepsiben egymás mellé fektetve 150 fokon szárítjuk őket 6-8 percig.
Óvatosság: A bükkmakk nyersen csak mértékkel ehető!

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések