Sóskaborbolyás, vaníliakrémes mákszelet

A sóskaborbolya sós és édes ételekhez is kiváló, érdekesség és készülhet belőle savanyító lé és vitaminban gazdag ital is. Ebben a sütiben savanykás sóskaborbolya lekvár van, ami nagyon finom kontraszt az édes vaníliás krémmel szemben. A süti tetejére pedig aszalt sóskaborbolya is került. A sóskaborbolya felfedezése az Erdőkóstoló blogon ide kattintva lehetséges.
Hozzávalók

Mákpiskóta: 4 tojás, 3 dkg vaj, 4 ek. cukor, 8 ek. darált mák, ½ narancs reszelt héja, csipetnyi só, mokkáskanálnyi sütőpor.
Vaníliás krém: 200 ml tej, 2 ek. búzadara/rizsdara, 1 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, csipetnyi só, 50 g vaj, 1 citrom reszelt héja.
Csokikrém a tetejére (párizsikrém): 200 ml habtejszín, 3 ek. kakaópor, 2 ek. porcukor, 15 g vaj.
Sóskaborbolya lekvár: elkészítése itt olvasható

Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjéket habbá verjük, egy másik tálban a tojások sárgáját a vajjal, a cukorral, a sóval, a sütőporral és a narancshéjjal habosra keverjük, hozzákeverjük a mákot, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabot is, úgy, hogy ne nagyon tőrjön össze, és sütőpapírral bélelt, nagy méretű tepsiben, 4-5 milliméter vastagon, téglalap formában szétterítjük a tésztát, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihűlt, 3 egyforma részre vágjuk, ez lesz a sütemény 3 lapja. A vaníliás krémhez a tejben a cukorral és a vaníliás cukorral keményre főzzük a darát. Miután langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat és a citromhéjat. A csokikrémhez a tejszínben elkeverjük a kakaóport és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett főzzük, hozzáadjuk a vajat is, majd addig főzzük, amíg fényes, sötét csokikrémet kapunk. Amíg a csokikrém kicsit hűl, összeállítjuk a süteményt: az első piskótalapot megkenjük a fehér krémmel, rárakunk egy lapot, azt megkenjük sóskaborbolya-lekvárral, rátesszük az utolsó piskótalapot, arra ráterítjük a csokis krémet, végül megszórjuk aszalt sóskaborbolyával. Pár órára hidegre tesszük, majd szeletekre vágjuk.


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések