Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2014. március 24., hétfő

Ibolyás mézes kenyér és ibolyások 1864-ből

Erről nincs mit írni,  finom.


Aki többet szeretne olvasni, a ibolyáról korábban itt írtam

Aztán, aki pedig még régebbről olvasna, kipróbálhat 1864-es receptet is:

1087. Ibolya eczet.
Az ibolyának míg egészen friss, szedd le szárait,
töltsd meg vele negyed résznyire az üveget, onts rá finom
boreczetet és hagyd 1 hónapig meleg helyen állani,
azután készítsd el, mint a meggy eczetet.

1131. Ibolya kocsonya (gelée).
Végy friss ibolyákat, szedd le zöld szárait és bimbóit,
valamint kelyheit is, s az úgy megszedett ibolyából
3 latot törj össze a kőmozsárban és tedd az összetört
ibolya tömböt porczellán tálba. Főzz meg 10 lat
czukrot 1 messzely vízben habozd le és midőn
legjobban forr ontsd le vele az ibolyákat. A tálat fődd
be és hagyd 24 óráig állani. Azután az egészet tiszta,
megnedvesített finom gyolcson sajtold át. Most főzz meg
fél font czukrot 1 messzely víz és 2 czitrom levével, habozd
le és főzd 1-sö fokig. Azután add hozzá az ibolya
levet 3 lat megfőzött és tisztázott vizahólyaggal s  egy
butella champagneivel, ontsd bele az egészet formába
és tedd a jégre. Ez a gelée finom íze miatt kitűnő, valamint
kedves ibolya színe miatt a szemnek is kedves.

Forrás: Medves Imre: A magyar gazdasszony teendői közéletben, házban és konyhában - kézi és segédkönyv 1864-ből itt


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem a blogod olvasni, böngészni! Szemet és ízlelőbombót gyönyörködtető amikről, ahogyan írsz!
    Mindig érdeklődve várom az újabb bejegyzéseket, szívesen próbálok ki a receptjeidből! További jó munkát a jövőben is! :-)
    Üdv. Kavics

    VálaszTörlés
  2. A csudába! Nincsen vizahólyagom. Vajon a tescoban árulnak? :)
    Nagyon szeretem olvasgatni az ilyen régi recepteket. Találékonyak voltak az elődeink is, meg ínyencek.
    Köszönöm, hogy közreadsz ilyen, ma már érdekességszámba menő recepteket (is).

    VálaszTörlés
  3. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 130 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde

    VálaszTörlés
  4. ez is jó cikk, igen :)
    szinte sajnálom, hogy az én blogom ilyesmiről nem szól, olyan kedvet adnak a cikkeid
    :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...