Ibolyás limonádé (Illatos ibolya)

Az illatos ibolya a tavasz első virágai között sokfelé előfordul. Sokszor tömeges füves udvarokban, erdőszéli vagy árkok menti, útszéli gyepekben is és kedveli a ligetes erdőket is. Ha tiszta helyen találjuk és tényleg illatos a virága (ha nem illatos, akkor más ibolyafaj), akkor érdemes kipróbálni édességekben, italokban és salátákban. A legfinomabb olyan ételekben, italokban, ahol nyersen érvényesülnek vagy kiáznak az ízei. Lehet palacsintába is sütni, színesítésnek jó, de sajnos az íze kevéssé fog érvényesülni, az illóolaj a hő hatására többnyire elillan. Az illatos ibolya bemutatása ehető vadvirágként fontos szempontokkal IDE kattintva olvasható. Más ibolyafaj nem jó. További illatos ibolyás receptek pedig ITT böngészhetők.



Elkészítés: Tiszta helyen megszedjük, majd egy széles szájú üvegbe tesszük az illatos virágokat, és két-háromszoros mennyiségű hideg vizet öntünk hozzájuk. Citromlével ízlés szerint savanyítjuk (és a savak oldják ki az ibolyás színt is a virágokból), citromhéjjal is fűszerezhetjük, cukorral, mézzel vagy mással édesítjük, de édesítés nélkül is finom. Hűtőbe tesszük, majd egy napon belül leszűrve fogyasztható.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések