Pitypangpesztós rizstészta párolt lila káposztával

pongyola pitypang az egyik legegészségesebb ehető gyomnövényünk. Megfelelőn elkészítve nem, nem keserű, de ehető keserűen is, van aki épp azt szereti.Nincs talán senki, aki ne ismerné a növényt, legalábbis virágzásban. Fontos azonban, ha megesszük, akkor virág nékül is fel kell ismerni a leveleit. Ehető vadnövényként bemutatása ITT olvasható. Hogy Európa több országában is kedvelt zöldségnövény, hogy mennyi táplálkozási erénye van, és talán szupertáplálék is, arról pedig ITT írtam. Ugyanakkor vannak (gyógy)hatásai is, amiről szintén fontos tudni, nehogy mellékhatás legyen belőle. Első fogyasztása előtt mindenképpen ajánlott elolvasni a faj bemutatását, hatásait kokázatait. Ehető nyersen salátaként, ehető főzve is, keserűségét áztatással, blansírozással, vagy előfőzéssel is mérsékelhetjük, sőt teljesen el is tüntethetjük. Ebbe a pesztóba blansírozva kerültek a levelek. Az alaposan megmosott, majd 1-2 percig vízben forralt leveleket valamennyire fertőtlenítjük is. A pesztó elkészítése a kép alatt található. További sokféle pitypangos étek receptje pedig IDE kattintva böngészhető.

Elkészítés: A rizstésztát kifőzzük a csomgoláson levő útmutató szerint. Van, amit csak forrázni kell, van, amit főzni, majd lefedve állni hagyni a forró vizben. Én le szoktam öblíteni hideg vízzel ha megfőtt, szebb lesz. (Természetesen készíthető búzalisztes tésztával is, házilag azokat ÍGY készítem.) A pitypangpesztó  készítését ITT írtam le. Ugyanígy készül a tésztára is csk picit több olívaolajjal. A kész pitypangpesztóba beleforgattam a tésztát.  A párolt lilakáposztához a káposztát legyalultam, kis zsiradékon, serpenyőben, megsózva, sűrű kevergetés mellett pirítottam. Közben meghámozott almát is daraboltam hozzá és fűszereztem őrölt köménnyel, tört fekete borssal. Vadszedres ecettel savanyítottam és kis cukorral édesítettem is, de lehet édes balzsamecettel is fűszerezni. Roppanós puhára párolva a legfinomabb. 

További sokféle vad tésztaétel IDE kattintva böngészhető. További pesztó és pesztós étel pedig ITT található

Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések