Diós-almás rácsos pite
A diósok sorába teszem fel ezt a sütit is. Almás és darabos diós, a tésztája sós, a töltelék édes.
Hozzávalók a tésztához: 250 g omlóstészta-liszt vagy sima finomliszt, 100 g vaj vagy zsír, 2 ek tejföl, 1 tojás sárgája, fél mokkáskanál só. A gyors mozdulatokkal összegyúrt tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, majd pitesütő tálba nyújtjuk, és azt, peremet is készítve kibéleljük vele. Fél órára ismét hűtőbe tesszük, majd a tészta alját villával megszurkálva beletöltjük az alábbi tölteléket. A tészta maradékát összegyúrjuk újra és betesszük a hűtőbe azt is, abból lesz a rács a sütemény tetején.
Töltelék: Nagyjából 6-8 dkg diót megpirítunk, majd sodrófával, azt áthengergetve a dión (zacskóba téve vagy gyúródeszkára öntve) párszor, darabosra törjük, de nem pépesre. 7-8 db édes almát meghámozva kockára vágunk, majd cukorral és/vagy mézzel ízlés szerint elkeverve, fahéjjal, csipet sóval fűszerezve serpnyőben, lefedve, saját gőzében megpároljuk. 1 csapott ek rizslisztet vagy vaníliás pudingport adhatunk a legvégén hozzá, hogy kicsit szószosabb legyen a cukros leve, majd belekeverjük a diót és a pitetésztába töltjük. Tetejét a maradék tésztával, azt újra kinyújtva, csíkokra vágva berácsozzuk és sütőben megsütjük (180 fok, 25-30 perc). Omlós, roppanós tészta, édes, szaftos töltelék. Finom.
További diós sós és édes finomságok IDE katintva találhatók.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal. Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése