Nyárilaska-pincepörkölt
A nyári laskagomba egy puhább állagú és nekem finomabb aromájú laskagomba, mint a őszi-téli párja a kései laskagomba, de mindkettővel finom ez az étel. A képen nyári laskából készült az étel kiegészítve némi júdásfülgombával is. Hasonló ételeket lehet mindkét laskífajból készíteni ITT pl. jó pár ezekből.
Elkészítés: A nyári laskát megtisztítottam, a keményebb tönköket levágtam, majd megmostam és cikkekre tépkedtem. A fatörzsön, amiről gyűjtöttem volt még kevés júdásfülgomba is, ezt is hozzáadtam. 2 kisebb szelet húsosabb kolozsvári szalonnát, 1 közepes vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát kockára vágtam, és egy fél maroknyi még zöld és puha medvehagyma terméskével együtt, mangalicazsíron pirítottam ezeket, míg a vöröshagyma üvegesre nem pirult. Ezután hozzáadtam egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikát, elkevertem a zsiradékan, majd hozzádtam a gombát és 4 szem közepes méretű, hámozott, kisebb kockákra vágott burgonyát, öntöttem rá annyi vizet, amennyi ellepte. Sóztam, fűszereztem babérlevéllel, őrölt borssal, kevés majoránnával oregánóval, egy kiskanálnyi sűrített paradicsommal. Mehet bele csípősebb, szárított paprika is, ha valaki szereti. Addig főztem, néha kevergetve, vizet pótolva, míg a burgonya széle lekerekedett, lefőtt és attól kissé szafttos lett a pörkölt leve is. Táláskor friss, zöld medvehagymaterméskével megszórtam, kányazsombor virággal is díszíthető. Természetesen ezen utóbbiak nélkül, és más erdei gombából is elkészíthető. Finom mindig, és ilyenkor, amikor van, jó ráharapni a roppanó kis medvehagyma terméskékre. (A nyári laska egy nagyobb ételes doboznyi mennyiség volt, kb. ugyannanyi térfogatra, mint a 4 szem burgonya, a júdásfülgomba néhány db.)
nyári laskagomba frissen |
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése