Bodzavirágos madártej
A bodzavirág az egyik legfinomabb vadon élő fűszernövény és egyben ehető virág is. Ki ne készíteni bodzaszörpöt, bodzás limonádét vagy bodzavirágfánkot, és egyre többen bodzavirágos pezsgőitalt vagy bodzavirágbort. A bodzavirág jó teának, fűszerezhetünk vele, ecetet, balzsamecetet, kompótot és miért ne fűszerezhetnénk madártejet is. Bodzavirágos receptek ITT bőven. A hazai bodzafajok bemutatása ITT olvasható.
Elkészítés: A bodzavirágokat a vastagabb zöld részektől megtisztítva kevés tejbe áztatjuk egy fazékban. 1 liter tejhez mérve 8-10 bodzavirág-tányért legalább, vagy többet, de nem kell ráönteni az összes 1 l tejet. A bodzavirágokkal teli tejet elkezdjük melegíteni, de nem kell főzni. Mikor kellemesen meleg, a langyosnál kicsit melegebb, félretesszük és hagyjuk még ázni a virágokat. Közben 4 - 6 tojást szétválasztunk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. (Én nem édesítem a habgaluskákat, kell egy kis nem édes az édes vaníliás tejhez, de van, aki kevés cukorral veri fel a habot és így a habgaluskák is édesek lesznek.) A maradék tejet egy szélesebb fenekű lábasban feltesszük forralni, mikor már forr beleszaggatjuk egy kiskanállal a habgaluskákat. Levesszük a hőt a lábas alatt, és a habgaluskák mindkét felét keményre főzzük. 2-3 percig főzzük legalább egy-egy oldalukat, közben figyeljük, hogy ne forrjon ki a tej. A galuskáknak teljesen át kell főniük, különben összeesnek. Ha egyszerre nem férnek a lábasba, akkor több adagban. Mikor minden galuska megfőtt, leszűrve félretesszük őket.
A tejből, amiben főztük a galuskákat leszűrjük a maradék habdarabkákat és egy másik lábasban készítjük tovább a madártejet, vagy az előző lábast el kell mosni és abban. Leszűrjük a bodzavirágokról a langyos tejet. A tojássárgájákat 2-3 evőkanál cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük kis adagokban a langyos bodzavirágos tejet és ezt a keveréket hozzákeverjük a melegedő többi tejhez. Fűszerezzük reszelt citromhéjjal és vaníliával, csipet sót is szoktam hozzáadni, és ízlés szerint, ha kell még édesítjük. Folyamatos keverés mellett összeforraljuk, a tojásos keveréket, közben sűrűsödik is. Több tojással sűrűbb lesz. Kiöntjük egy tálba, amiben hűtőbe lehet tenni, és a tetejére helyezzük a habgaluskákat, lefedve hagyjuk kihűlni, majd ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és pár óra múlva vagy másnap fogyasztható. Tálaláskor díszíthető bodzavirágokkal. Tipp: Száírtott bodzavirággal is megpróbálható elkészítése. Érdemes további kipróbálni hasonlóképp kamillavirág fűszerezéssel is ITT több.
A tejből, amiben főztük a galuskákat leszűrjük a maradék habdarabkákat és egy másik lábasban készítjük tovább a madártejet, vagy az előző lábast el kell mosni és abban. Leszűrjük a bodzavirágokról a langyos tejet. A tojássárgájákat 2-3 evőkanál cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük kis adagokban a langyos bodzavirágos tejet és ezt a keveréket hozzákeverjük a melegedő többi tejhez. Fűszerezzük reszelt citromhéjjal és vaníliával, csipet sót is szoktam hozzáadni, és ízlés szerint, ha kell még édesítjük. Folyamatos keverés mellett összeforraljuk, a tojásos keveréket, közben sűrűsödik is. Több tojással sűrűbb lesz. Kiöntjük egy tálba, amiben hűtőbe lehet tenni, és a tetejére helyezzük a habgaluskákat, lefedve hagyjuk kihűlni, majd ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és pár óra múlva vagy másnap fogyasztható. Tálaláskor díszíthető bodzavirágokkal. Tipp: Száírtott bodzavirággal is megpróbálható elkészítése. Érdemes további kipróbálni hasonlóképp kamillavirág fűszerezéssel is ITT több.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése