Bodzavirágos madártej

A bodzavirág az egyik legfinomabb vadon élő fűszernövény és egyben ehető virág is. Ki ne készíteni bodzaszörpöt, bodzás limonádét vagy bodzavirágfánkot, és egyre többen bodzavirágos pezsgőitalt vagy bodzavirágbort. A bodzavirág jó teának, fűszerezhetünk vele, ecetet, balzsamecetet, kompótot és miért ne fűszerezhetnénk madártejet is. Bodzavirágos receptek ITT bőven  


Elkészítés: 

A bodzavirágokat a vastagabb zöld részektől megtisztítva kevés tejbe áztatjuk egy fazékban. 1 liter tejhez mérve 8-10 bodzavirág-tányért legalább, vagy többet, de nem kell ráönteni az összes 1 l tejet. A bodzavirágokkal teli tejet elkezdjük melegíteni, de nem kell főzni. Mikor kellemesen meleg, a langyosnál kicsit melegebb, félretesszük és hagyjuk még ázni a virágokat. Közben 4 - 6 tojást szétválasztunk. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük (én nem édesítem habgaluskákat, kell egy kis nem édes az édes vaníliás tejhez, de van, aki kevés cukorral veri fel a habot és így a habgaluskák is édesek lesznek. A maradék tejet egy szélesebb fenekű lábasban feltesszük forralni, mikor már forr beleszaggatjuk egy kiskanállal a habgaluskákat. Levesszük a hőt a lábas alatt, és a habgaluskák mindkét felét keményre főzzük. 2-3 percig főzzük legalább egy-egy oldalukat, közben figyeljük, hogy ne forrjon ki a tej. A galuskáknak teljesen át kell főniük, különben összeesnek. Ha egyszerre nem férnek a lábasba, akkor több adagban. Mikor minden galuska megfőtt, leszűrve félretesszük őket. 

A tejből, amiben főztük a galuskákat leszűrjük a maradék habdarabkákat és egy másik lábasban készítjük tovább a madártejet, vagy az előző lábast el kell mosni és abban. 

Leszűrjük a bodzavirágokról a langyos tejet. A tojássárgájákat 2-3 evőkanál cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük kis adagokban a langyos bodzavirágos tejet és ezt a keveréket hozzákeverjük a melegedő többi tejhez. Fűszerezzük reszelt citromhéjjal és vaníliával, csipet sót is szoktam hozzáadni, és ízlés szerint, ha kell még édesítjük. Folyamatos keverés mellett összeforraljuk, a tojásos keveréket, közben sűrűsödik is. Több tojással sűrűbb lesz. Kiöntjük egy tálba, amiben hűtőbe lehet tenni, és a tetejére helyezzük a habgaluskákat, lefedve hagyjuk kihűlni, majd ha már nem meleg, hűtőbe tesszük és pár óra múlva vagy másnap fogyasztható. Tálaláskor díszíthető bodzavirágokkal. 

Érdemes kipróbálni hasonlóképp kamillavirág fűszerezéssel is ITT több.

  

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

                  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések