Júdásfülgomba. Vigyázat, kiugorhat a serpenyőből!

Sokak kedvence, télen különösen, amikor más gomba alig akad. Korhadó ágakon, kidőlt fatörzseken, beteg fákon fordul elő. Szereti a sokfelé gyakori bodzabokrokat, a fűzeket, az akác és eperfát is, de megjelenhet más fafajokon is. Nevét csésze- vagy fülszerű, lebenyes megjelenése miatt kapta. Vékony rétegű gomba, egyik felülete fényes, csillogó, másik finoman nemezes, színe a halvány vörösesbarnától a sötétbarnáig, majdnem feketéig változhat. Tönkje nincs, szabálytalan formájú, porcos-kocsonyás, rugalmas állagú, jellegzetes gombafaj. Általában nem nő túl nagyra, de rábukkanhatunk akár majdnem tenyérnyi példányaira is. Odafigyelve jellegzetességeire, más gombával nehezen téveszthető össze. Piacokon is árusítható gyakori faj.

ITT pedig további receptötletek, melyek azóta gyarapodtak a blogon.  
Európában és itthon sem volt régen a konyhában különösen kedvelt gomba, kevéssé tudunk fogyasztásáról, nincsenek régi júdásfülés receptjeink. Gyógyhatásairól talán jobban ismert, gyulladásgátló, véralvadásgátló, vérzsírszint-csökkentő tulajdonsága említhető. Emellett kalóriaszegény, de jól eltelítő gomba, fehérje-, rost-, vitamin- és ásványianyag-forrás, tehát táplálékként is bőven vannak erényei. Érdemes tehát fogyasztani nem éppen bizalomgerjesztő kinézete ellenére. Furcsa állaga, megjelenése azonban egyben a kulináris értékét is jelenti. Bár gombaíze nincs, porcos darabkáira jó ráharapni az ételben. Íztelensége miatt fűszerezni intenzívebben kell, és érdemes sötét színeihez olyan színű alapanyagokat társítani, amikkel étvágygerjesztővé válik az étel.
A fafülgombákat, így ezt a fajt is a távol-keleti, leginkább a kínai konyha kedveli. Pirított zöldségekben, levesekben kóstolhatjuk, a kínai csípős édes-savanyú leves egyik fontos alapanyagaként is jól ismert. Talán tényleg levesekben a legfinomabb, de szinte bármi másba is tehető. Pörköltekbe, tésztaszószokba, salátákba, köretekbe rakhatunk belőle, tölthetjük sós pitékbe, az apróbbak savanyíthatók, a nagyobbak tölthetők, és töltve kiránthatók. A tölteléket a nagyobb példányok felső és alsó rétege közé, azokat finoman szétválasztva tehetjük és így panírozhatjuk.

Vigyázat, kiugorhat a serpenyőből! Sütve, párolva kiugorhat, kipattanhat a serpenyőből, ezért ajánlott pl. tojásrántottába sütés előtt is bő vízben előfőzni. Jó tulajdonsága, hogy gyorsan szárad, de gyorsan vissza is veszi a vizet, mégpedig úgy, hogy élvezeti értékéből nem veszítve, nem különböztethető meg a frissen gyűjtött gombától. Ha sokat találunk, vagy nem használjuk fel azonnal, érdemes tehát megtisztítva, akár meg is lehet mosni, ha kell, megszárítani. Óvatosság!!! Aki még soha nem kóstolta, csak kis adagban tegye először! Van, akinek gyomor-bél-tüneteket okoz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések