Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. november 18., szombat

Júdásfülgomba a konyhámban

A Júdásfülgomba (Auricula auricularia-judae) talán a legfurcsább erdei gomba, ami a konyhánkba kerülhet. Belül kicsit kocsonyás, kívül porcos, roppanós állaga miatt lesz érdekes az ételben, így sokan kedvelik. Az alakja és talán a rugalmas állaga is fülre emlékeztet. Hogy miért éppen Júdásnak a fülére? Gyakorta terem fekete bodzán, így az tartják, hogy Júdásnak - aki bodzafára akasztotta fel magát szégyenében - ottmaradt a füle a bodzatörzsön. Csapadékos időben az év minden szakában megjelenhetnek termőtestei korhadó, elhalt faágakon fatörzseken, nem csak bodzán. Télen is gyűjthető, és a gombaszegény téli időben nagyon szoktam örülni, ha találok.


A Júdásfülgombának nincs meg a jellegzetes gombaíze, sőt semmilyen jellegzetes íze nincs. Ásványi anyagokban viszont gazdag és gyógyhatásokkal is rendelkezik, valamint jó tudni, hogy véralvadásgátló hatása is van. Utóbbival főként azoknak kell számolni, akik hasonló hatású gyógyszert szednek.     

Felismerése: Igen jellegzetes alakú és állagú gomba, kevés fajjal téveszthető, de azért van mivel, pl a fiatal szalagos fülgomba, vagy a barna csészegomba hasonlít rá. (Gombaszakellenőrök listája)

Gyűjtése, elkészítése, tartósítása: Mint minden gombát tisztán, fa- és talajdaraboktól megtisztítva gyűjtsük. Akkor jó, ha szép, ép füleket látunk, ezeket szedjük. Amikor öreg, elkezd szétesni, kívül is kocsonyás, ragacsos lesz. Mosható gomba, nem ázik szét, így felhasználás előtt alaposan mossuk meg. 

Főzve, párolva ehető, sütni nem igen szokták - legfeljebb tojásos gombába - de szerencsés esetben, finoman szétdörzsölve szétnyitható a fül két külső rétege, a belső kocsonyás réteg szétnyílik, így a gomba belseje megtölthető és panírozva kirántható. Levesekbe főzve talán a legfinomabb, de szószos ételbe, gombás tojásba, vegyes pörköltbe, sőt megpárolva salátába, rizs- vagy más gabonaköretbe is tehető. Bár látványa furcsa, az ételben mégis el lehet helyezni, úgy, hogy mutatós is legyen. Sötétbarna színe főzés után is megmarad, így világos színű ételben mutat jól. Én a kisebb méretű gombákat nem vágom össze, úgy még gusztább. 

Jól szárítható. A kiszáradt gombák, ha felveszik újra a vizet, olyanok, mintha frissen szedtük volna.   Savanyúságnak eltéve is sokan kedvelik.

Jó tanács: Pároláskor, tojásba sütéskor fedő alatt, óvatosan pároljuk, süssük, mert ki tud ugrani a serpenyőből. 

Én ilyesmiket készítek belőle: 

Csalános júdásfüle leves, újhagyma zölddel, medvehagyma zöld termésével, 
petrezselyemmel, bazsalikommal, borssal fűszerezve, tojásrántotta betéttel. 
a fenti leves alapanyagai
 Tárkonyos, tejszínes, citromos, lila pereszkés, júdásfülés raguleves
Tormás, tejfölös téli fülőke-júdásfülgomba leves
Tejfölös, téli erdei gombaleves, júdásfülével,
laskával, téli fülőkével
Júdásfülgombás, csalános hajdinasaláta.
A gombát párolva kevertem a salátába
Vad levélzöldséges, júdásfülés leves húsgombóccal.
Erdei levélmix + kerti gyökérmix + júdásfüle
+ húsgombóc + elképesztő színű, házi őrölt pirospaprika
egyszerű júdásfülleves reszelt gyökérzöldségekkel,
kockára vágott tojásrántotta betéttel
Júdásfülés, zöldséges tojás
(maradékhasznosítással: kockára vágott levesben főtt zöldséggel)
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...