Júdásfülgomba a konyhámban

A júdásfülgomba (Auricula auricularia-judae) talán a legfurcsább erdei gomba, ami a konyhánkba kerülhet. Belül kicsit kocsonyás, kívül porcos, roppanós állaga miatt lesz érdekes az ételben, így sokan kedvelik. Az alakja és talán a rugalmas állaga is fülre emlékeztet. Hogy miért éppen Júdásnak a fülére? Gyakorta terem fekete bodzán, így az tartják, hogy Júdásnak - aki bodzafára akasztotta fel magát szégyenében - ottmaradt a füle a bodzatörzsön. Csapadékos időben az év minden szakában megjelenhetnek termőtestei korhadó, elhalt faágakon fatörzseken, nem csak bodzán. Télen is gyűjthető, és a gombaszegény téli időben nagyon szoktam örülni, ha találok. Egy másik cikk a gombáról "Vigyázat kiugorhat a serpenyőből" címmel ITT olvasható. Aki pedig azonnal főzne valamit belőle, az  már nagyon sok júdásfülgombás receptötlet között böngészhet IDE kattintva..  


A Júdásfülgombának nincs meg a jellegzetes gombaíze, sőt semmilyen jellegzetes íze nincs. Ásványi anyagokban viszont gazdag és gyógyhatásokkal is rendelkezik, valamint jó tudni, hogy véralvadásgátló hatása is van. Utóbbival főként azoknak kell számolni, akik hasonló hatású gyógyszert szednek. További óvatosság: Aki még soha nem kóstolta, csak kis adagban tegye először! Van, akinek gyomor-bél tüneteket okoz.    

Felismerése: Igen jellegzetes alakú és állagú gomba, kevés fajjal téveszthető, de azért van mivel, pl a fiatal szalagos fülgomba, vagy a barna csészegomba hasonlít rá. (Gombaszakellenőrök listája)

Gyűjtése, elkészítése, tartósítása: Mint minden gombát tisztán, fa- és talajdaraboktól megtisztítva gyűjtsük. Akkor jó, ha szép, ép füleket látunk, ezeket szedjük. Amikor öreg, elkezd szétesni, kívül is kocsonyás, ragacsos lesz. Mosható gomba, nem ázik szét, így felhasználás előtt alaposan mossuk meg. 

Főzve, párolva ehető, sütni nem igen szokták - legfeljebb tojásos gombába - de szerencsés esetben, finoman szétdörzsölve szétnyitható a fül két külső rétege, a belső kocsonyás réteg szétnyílik, így a gomba belseje megtölthető és panírozva kirántható. Levesekbe főzve talán a legfinomabb, de szószos ételbe, gombás tojásba, vegyes pörköltbe, sőt megpárolva salátába, rizs- vagy más gabonaköretbe is tehető. Bár látványa furcsa, az ételben mégis el lehet helyezni, úgy, hogy mutatós is legyen. Sötétbarna színe főzés után is megmarad, így világos színű ételben mutat jól. Én a kisebb méretű gombákat nem vágom össze, úgy még gusztább. 

Jól szárítható. A kiszáradt gombák, ha felveszik újra a vizet, olyanok, mintha frissen szedtük volna.   Savanyúságnak eltéve is sokan kedvelik.

Jó tanács: Pároláskor, tojásba sütéskor fedő alatt, óvatosan pároljuk, süssük, mert ki tud ugrani a serpenyőből.Még jobb, ha sütés előtt előfőzzük picit bő vízben. Előfőzés után már nem ugrálnak.  

Én ilyesmiket készítek belőle: 

Csalános júdásfüle leves, újhagyma zölddel, medvehagyma zöld termésével, 
petrezselyemmel, bazsalikommal, borssal fűszerezve, tojásrántotta betéttel. 
a fenti leves alapanyagai
 Tárkonyos, tejszínes, citromos, lila pereszkés, júdásfülés raguleves
Tormás, tejfölös téli fülőke-júdásfülgomba leves
Tejfölös, téli erdei gombaleves, júdásfülével,
laskával, téli fülőkével
Júdásfülgombás, csalános hajdinasaláta.
A gombát párolva kevertem a salátába
Vad levélzöldséges, júdásfülés leves húsgombóccal.
Erdei levélmix + kerti gyökérmix + júdásfüle
+ húsgombóc + elképesztő színű, házi őrölt pirospaprika
egyszerű júdásfülleves reszelt gyökérzöldségekkel,
kockára vágott tojásrántotta betéttel
Júdásfülés, zöldséges tojás
(maradékhasznosítással: kockára vágott levesben főtt zöldséggel)
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Hmmm, ez igen, kedvencem a fafül gomba, és ezek az ételek istenien néznek ki, ki fogom próbálni, ha hozzájutok ehhez a különlegességhez! :) (egyetlen kínai étteremben láttam/ettem eddig ilyet)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök! Piacokon is szokták árulni, ha van éppen ebből a gombából.

      Törlés
    2. Ha gondolod, szedhetsz is magadnak. Fekete bodzán és alatta a letört ágain ilyenkor is sokat találni. 1 óra alatt 30dkt szedtem. Összetéveszteni nehéz. A szedett gombát MINDIG LÁSSA GOMBA SZAKELLENŐR!

      Törlés
  2. Mennyi ideig áll el?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések