Párolt pitypanglevelek pirított lila pereszkével
A pongyola pitypang levelei az őszi esők után is sokfelé felfrissülnek. Finom, zsenge, csak kevéssé keserű leveleket hajt ilyenkor is a növény, hasonlóképp, mint tavasszal. Érdemes összehozni egy őszi gombával ezeket a leveleket. A pitypanglevelek fogyasztása nem mindenhol hangzik idegenül, van ahol termesztik is, és szívesen fogyasztják salátákban vagy párolva. Érdemes, hiszen a pitypanglevelek számos érdemmel rendelkeznek. Erről itt bővebben írtam.
Elkészítés: Zsenge leveleket szedünk. Ha keserűnek találjuk, hideg vízben ázatjuk pár órát vagy párolás előtt blansírozzuk őket. Ezután kevés zsíron/olajon, pici fokhagymával megpároljuk. Külön, kevés zsíron, kockára vágott szalonnával együtt megpirítjuk a gombát (ha nagyobbak, összevágva), majd óvatosan a párolt pitypanglevelekhez keverjük. Fűszerezzük sóval, borssal, csilipehellyel, kevés citromlével, majd megszórjuk pirított szezámmaggal. Melegen tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése