Illatosibolyás, túrókrémes ördögszem

Az illatos ibolya íze és illata jól illik salátákba, limonádéba és süteményekbe egyaránt. Ebben a sütiben ibolya van a túrótöltelékben is, de ott inkább csak szép, ahogy kivillannak a lila virágrészek, ibolyás ízt inkább a tetejére csorgatott ibolyás máz ad neki. A süti elkészítésére ez a lengyel blog inspirált. Akár a lengyel recept alapján is készíthető, de én kalácstésztából ördögszem módon készítettem a sütit. A mázat rá pedig a korábban már a fenyő- és a csipkbogyómáznál bevált módszerrel készítettem, csak hígabbra

Hozzávalók a tésztához: 300 g finomliszt, 2 ek cukor, 1 tojás sárgája, 1,5 dl langyos tej, 50 g vaj, 15 g élesztő, késhegynyi só + 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez és a mázhoz: 250 g túró, 2 ek. vanília pudingpor, 2 ek. cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 tojásfehérje habbá verve, csipet só, + 1 marék illatosibolya-virág apróra vágva, belekevrve a töltelékbe. A mázhoz: 1 kisebb teáscsészényi illatosibolya-virág + 2-3 ek porcukor összedarálva, 1-2 teáskanál citromlé és 1-2 teáskanálnyi habtejszín félkanalanként adagolva, folyamatosan keverve az ibolyás porcukorhoz, míg kellő keménységű máz lesz.

A tésztához az élesztőt a langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan kidagasztjuk. Letakarva meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. Ha megkelt, zsemlénél kisebb gombócokat formázunk belőlük, és újra hagyjuk kelni 20-25 percet. Majd a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, kézzel ellapítjuk és egy kisebb pohárral mélyedést nyomunk a közepükbe és azonnal megtöltjük a megadott hozzávalókból összkevert túrótöltelékkel, szélüket pedig lekenjük tojással. 10-15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, míg a szélük aranybarna nem lesz. Ha kihűltek a sütik, rájuk csorgatjuk az ibolyamázat és friss ibolyavirágot is teszünk a tetejükre ízlés szerint.

Megjegyzések