Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2019. június 7., péntek

Sonkás, csalános, vad levélzöldséges túrós pite

Ez egy sós pite sonkával, laza, habos töltelékkel, vad levélzöldségekkel, melyek közül fő alkotó a csalán volt, előzetesen blansírozva, amitől üdébb színe és jobb íze lett. Valamint volt benne még podagrafű és kevesebb mályvalevél, csabaíre vérfű és medvehagyma. Semleges vagy kevéssé fűszeres és nem keserű levélzöldség szezonálisan más, illetve kinek, mi van alapon, mehet bele bármi. 



Pite tészta:
200  gramm hideg vaj
2 tojás sárgája (2 fehérje a töltelékbe megy)
1 nagy kanál tejföl
és annyi liszt amennyivel jól összeálló, nem ragacsos tésztát kapok
1 csapott teáskanál só
1 csapott mokkáskanál sütőpor
(vagy mindenki használhatja jól bevált, kedvenc pitetésztáját)


Töltelék:
250 gramm túró
1 tojás sárgája
1 közepes tálnyi levélzöldség összevágva
3 tojásfehérje felverve
2 dl főzőtejszín
5 dkg kemény sajt reszelve
1 kis szelet szalonna kockára vágva
sonkaszeletek vagy füstölt, főtt tarja szeletelve kisebb darabokra vágva
1 gerezd fokhagyma, só, bors
kanál zsír
3 kanál útifűmaghéj (vagy zabpehely)

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom, és hűtőbe teszem legalább fél órára. Közben előkészítem a formát (ez kapcsos formában sült), sütőpapírral bélelem, majd belenyújtom a tésztát, az oldalára alaposan felnyomkodtam kézzel.  Sütőtől függően érdemes picit elősütni, mert a tojáshabtól egy laza, gyorsabban készülő töltelék kerül bele és az alja esetleg nem sül át eléggé. 

A töltelékhez a szalonnát és a levélzöldségeket fokhagymával a kanál zsíron lepirítom, hagyom kihűlni. Ha kihűlt, összekeverem a túróval, a tejszínnel, 2 kanál útifűmaghéjjal (zabpehellyel), kóstolva sózom, fűszerezem, majd hozzákeverem a tojássárgákat, sonkadarabokat és a legvégén felvert tojásfehérjét is. Az elősült pitetészta aljába 1 kanál útifűmaghéjat szórtam, de zabpehely is jó, mert nedvszívónak kell, hogy a túrótól vizesebb töltelék ne áztassa el a a tésztát. Majd a tölteléket beletöltöm  a tésztába, tetejét sonkaszeletekkel és póréhagyma karikákkal raktam még tele.  

Előmelegített sütőben sütöttem először nagyobb hőmérsékleten, majd közepesen, míg a tészta szélek aranybarnára nem sültek és a töltelék is tűpróbával átsültnek bizonyult. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...