Csalánzselé, gyömbéres, citromos

A csalán hajtásainak főzetéből zselés "lekvár" is készíthető. Zselé csak, mivel egy léből kell alkotni, azért csak valamilyen zselésítővel (zselatin, pektin, agar-agar) működik. 

csalánzselé

Az én zselém sűrű csalánfőzetből készült. Kb. egy kosár csalánhajtáscsúcs (felső 5-6 levél) megmosva, majd kb. kétszeres mennyiségű vízben főzve (annyi víz ami ellepi a megmosott csalánt + még egyszer annyi): forrás után kb. 10 perc gyöngyöző, lassú főzés után a leveleket leszűrtem belőle, így csak a léből készült tovább a zselé. (A leveleket sem kell kidobni, kicsavarva jók még pesztónak vagy másnak, itt lehet további öleteket találni.) A levet citromkarikákkal reszelt citromhéjjal és elég sok reszelt gyömbérrel fűszereztem, közben figyelve, kóstolva, nehogy túl keserű legyen a citrom fehér részeitől, főztem még kicsit gyöngyözve, lassan elpárolva valamennyi levet is. Amikor a fűszeres lé elkészült leszűrtem a fűszereket, édesítettem (bármilyen édesítőszer cukor, méz egyebek jók, ízlés szerint), végül zselésítettem a lé mennyiségét lemérve, a zselésítő csomagolásán megadottak szerint. Gyömbéres-citromos fűszerezés helyett narancsos ízesítéssel is készíthető, narancslével, reszelt narancshéjjal bőven fűszerezve. Csírátlanított üvegekbe töltve, még forrón betakargatva, száraz dunsztba tettem.

 A csalán, mint ehető vadnövény és hatásainak, erényeinek bemutatása, óvatossági szempontok is, kinek nem ajánlott, hogyan nem ajánlott, honnan nem ajánlott  itt bővebben


vajas-csalánzselés sütőtöktésztás tekercs


Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonalKöszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Válaszok
    1. A friss fiatal hajtás jobb ízű és nincs benne cisztolit kristály, ami irritálja a vesét, és az idősebb levelekben már van.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések