Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. november 4., vasárnap

Csalánzselé, gyömbéres, citromos

A csalán hajtásainak főzetéből zselés lekvár is készíthető. Zselés lekvár csak, mivel egy léből kell alkotni, azért csak valamilyen zselésítővel (zselatin, pekitin, agar-agar) működik. Az én zselém sűrű csalánfőzetből készült, kb. egy kosár csalánhajtás kétszeres mennyiségű vízben főzve., forrás után kb. 10 perc gyöngyöző, lassú főzés. A leveket leszűrtem belőle, így csak a léből készült. Citromkarikákkal és elég sok reszelt gyömbérrel fűszereztem főzés előtt, közben figyelve, kóstolva, nehogy túl keserű legyen a citrom fehér részeitől. Amikor a barnás fűszeres lé elkészült, hagytam kicsit kb. fél órát állni, majd leszűrtem a levet, amit édesítettem (bármilyen édesítőszer cukor, méz  egyebek jók, ízlés szerint), reszelt citromhéjjal még fűszereztem, majd zselésítettem a zselésítő csomagolásán megadottak szerint.

csalánzselé

Tipp: gyömbér és citrom fűszerezés helyett narancsos ízesítéssel is készítettem már, narancslével, reszelt narancshéjjal fűszerezve  

A csalán, mint ehető vadnövény és hatásainak, tápértékének bemutatása itt bővebben

narancsos- csalánzselés, sütőtökös tekercsek

Csalánlekvár még másképp:
Csalán és menta és alma házassága - ritmusakonyhaban.blog.hu
És egy cikk a Szabadföldből - Papp Miklós: Lekvár az egész világ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...