Vadgyümölcsös "itókák" - Csipkegrappa, kökénylikör, galagonyás vörösbor és más alkoholos italok
Ezeknek is itt az ideje. Kis összeszedegetés, összeállítás a vadgyümölcsös alkoholos italokról.
Kiegésztés 2024-ben: A bejegyzés régi, azóta további gyógyitókák is felkerültek a blogra, ezek között ITT lehet böngészni. Van borbolyalikőr, kamillás körtelikőr, rozmaringos fenyőlikőr, gyógyfüves ágyaspálinka, vadszedres ágyaspálinka pl.
A kökényt tegyük széles szájú üvegbe. Szórjuk a kökény tetejére a cukrot, majd öntsük fel a Ginnel. Naponta egyszer rázogassuk meg, hogy a cukor szép lassan feloldódjon. Október és november hónapban tudjuk elkészíteni, ami pont karácsonyra lesz fogyasztható. Felhasználás előtt szűrjük le a kész kökénylikőrt, majd töltsük jól zárható likőrösüvegekbe. Remekül illik gyümölcsből készült fagylalthoz, tejszínhez vagy olvasztott csokoládéból készült édességekhez. Karácsonyi ajándéknak a legjobb választás.
Kökénylikőr másképp, itt
Kökényes „szíverősítő”
Csipkegrappa:
Ennek az Erdőkóstoló Facebook oldalán már nagy sikere volt. Sajnos nem én találtam ki, csak megtaláltam. Nálam már készül: Magozzunk ki kb. 1/2 kg csipkebogyót, és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1/2 l száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel. A recept a biotippek.hu, ról
A kökény remek ízt kölcsönöz az alkoholos italoknak,
például a vodkának, a pálinkának, a ginnek, de a vörös- és fehérbornak is.
Egyszerű áztatással finom gyógyital készíthető a gyümölcsből, a bornak ráadásul
különleges, gyümölcsös ízt ad, s bár a kökény kissé fanyar, furcsamód némileg
ellensúlyozza is a bor savasságát.
Hozzávalók 1 literhez: 40 dkg kökény, 25 dkg kristálycukor (elhagyható),7 dl alkohol.
Hozzávalók 1 literhez: 40 dkg kökény, 25 dkg kristálycukor (elhagyható),
A megmosott gyümölcsszemeket
egy villával szurkáljuk meg, majd helyezzük őket egy legalább 2 literes
befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a cukrot (elhagyható) és az alkoholt, csavarjuk rá
az üvegre a tetőt, majd alaposan rázzuk fel az egészet. Hűvös, erős fénytől
óvott helyen tároljuk két hónapig, miközben hetente kétszer felkavarjuk. Ha
elkészült, szűrjük át egy csinosabb üvegbe a rózsaszínű folyadékot. Recept innen
Kökényes ágyaspálinka:
A kökényt érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opálos színű lesz, ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz10 l pálinkába min. 1 kg kökény kell. A kész
pálinka kitűnő étvágygerjesztő, vendégváró különlegesség, vadhúsok mártásában
pikáns adalék, stb.
A kökényt érett állapotában, amikor a gyümölcs már kicsit megráncosodott, kell begyűjteni. Ellenkező esetben a végtermék enyhén opálos színű lesz, ízvilága túl ress. A szakkönyvek ill. a pálinkatörvény szerint min. 1:10 arányban kell a gyümölcsmennyiségnek a pálinka mennyiséghez aránylania, azaz
Elkészítése: A gyümölcsöt ki kell válogatni, csak az ép, egészséges
szemek alkalmasak. Szártól, levéltől, gallydaraboktól különválasztva alaposan
lemosni. Majd fizikailag kicsit megsérteni, megtörni a szemeket. Zárható
edénybe (üvegballon, dunsztosüveg, stb.) helyezve ráönteni a pálinkát, és min.
3 hónapra hűvös helyen légmentesen lezárni. (Én, ha még van tavalyi, akár hat
hónapig is rajta hagyom.) Időnként felrázni, megkeverni. A terminus végén több
rétegű gézen átszűrni, s ülepítés céljából egy demizsonba helyezni. Újabb
hat-nyolc hét után óvatosan, nem felrázva lefejteni a seprűről. További 10-12
hónapra sötét, hűvös helyen érni hagyni, majd kis üvegekbe palackozni. A kész ital törésmentes,
kristálytisztán egyszínű, átlátszó. Igazi aromáját, selymes ízvilágát,
letisztult zamatát min. 8-10 hónap érés-pihentetés után éri el. Minél több a
beágyazott kökény, annál karakteresebb, és szín-teltebb lesz a végtermék. A szín-
és ízvilágát befolyásolja a feldolgozott kökényfajták aránya. Az ehető kökények
között létezik ugyanis fehér húsú és piros húsú gyümölcs. A mennyiség
megválasztásánál mindenképpen gondolni a feldolgozás teljes időciklusára.
Néhány literrel nem érdemes pepecselni, mert nem hogy a következő termést nem
éri meg, de a 8 hónapos érés előtt elfogy. recept innen
Ennek az Erdőkóstoló Facebook oldalán már nagy sikere volt. Sajnos nem én találtam ki, csak megtaláltam. Nálam már készül: Magozzunk ki kb. 1/2 kg csipkebogyót, és tegyük annyi mézbe, amennyi ellepi. Hagyjuk állni 1-2 napig, majd öntsük fel kb. 1/2 l száraz fehérborral. Zárjuk le légmentesen és 30 napig érleljük, miközben minden nap rázzuk fel. A recept a biotippek.hu, ról
Zöldcitromos csipkegrappa:
Gyógybor minősítést kaphatna.
Hozzávalók:
2 zöld citrom karikázva, aki nem szereti a kesernyés ízt, annak csak a vékony zöld héja,
méz ízlés szerint,
kb. 1/2 kg friss csipkebogyó magozva vagy félbevágva
1/2-1 liter fehérbor
Én nem áztattam külön előzetesen mézbe a csipkebogyót hanem mindet egyben egyszerre a borba. 2 hónap áztatás majd szűrés (közben a keserűség ellenőrzése miatt érdemes kóstolni, és ha túl keserű kivenni a citromokat). A fehérborból nekem szép aranybarna ital keletkezett, nagyon finom.
Galagonyás gyógyvörösbor
Egy kedves ismerősömtől hallottam, hogy apukája a galagonyatermést vörösborba áztatja, és utána finom és nem mellesleg kettős gyógyhatású borocska keletkezik. Arányokat nem tudok, kísérletezésre vár a dolog, de túl töményen és túl sokáig nem ajánlott galagonyát áztatni, magja cianid tartalmú. Fogyasztáskor pedig keveset egyszerre.
vadszedres likőr és pálinka korábban az Erdőkóstolón: |
gyógyfüves, vadgyümölcsös ágyaspálinka |
Régi gyógyborok gyógypálinkák ide kattintva - Ez egy nagyszerű összeállítás a finom és nem mellesleg gyógyhatású italok készítésről, ahogy egykor ük-, déd-, és nagyapáink készítették (mert ezekkel biztos nem anyáink bíbelődtek, vagy igen?)
Sokféle vadgyümölcsbor - Kökény, csipkebogyó, fekete eper, málna, fekete ribizli , és más borok készítése Liliomreceptjei között. úgy látom jó ideje már nem újul a blog, de azért érdemes itt körülnézni.
zölddiólikőr sok recept található itt pl. egy Kaldeneker recepet: diólikőr
Ez hasznos összeállítás volt:) Köszönet érte!
VálaszTörlésNagyon klassz dolgok. Kökény likőrt már én is készítettem csak én fűszeresen.
VálaszTörlésÉs milyen fűszerekkel?
TörlésSzuper ötletek,és összeállitás!
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésNagyon örülök a sok jó receptnek, ma szedtem csipkét, a lekváron kivül kipróbálom a mézes csipkegrappát, azonkivül gyönyörű érett kökényt is, abból lesz egy kis likőr, nagyon jó ötlet karácsonyra ajándékba , köszönöm.A fotók is nagyon szépek, izlésesek.
VálaszTörlésKöszönöm, örülök, ha tetszenek és biztos minden finom lesz, amit készítesz!
TörlésDe szuper ☺️ köszönöm szépen 😊
VálaszTörlésörülök, ha tetszik, köszönöm én is! :)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Törlés