Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. november 15., csütörtök

Csalános, júdásfülés hajdinasaláta

A júdásfülgomba érdekes, porcos állaga különlegesség a konyhában. Különleges gomba azért is, mert télen is lehet vele találkozni, mikor más gomba szinte semmi nincs. Vannak rajongói e gombának, finom levesbe, rizottóba, hideg és pirított, meleg salátákba, pl. hajdinasalátába is.  


Elkészítése egyszerű:

A hajdinát előzetesen legalább 1 órára beáztattam, az áztató levet elöntöttem, majd a hajdinát kétszeres mennyiségű, sós, babérleveles vízben puhára főztem. A júdásfülgombát alaposan megmostam (ezt a gombát lehet bátran vízbe áztatva is mosni, nem árt neki), majd összevágtam kisebb darabokra és fokhagymával, zsiradékon (lefedve, mert ugrál) néha megkeverve, megpároltam. Mikor kihűlt, hozzákevertem a szintén kihűlt főtt hajdinához. Apróra vágott fokhagymával, sóval, borssal fűszereztem és elég sok apróra vágott levélzöldséggel kevertem össze, citromlével kevert-olívaolajjal picit meglocsoltam. A levélzöldség lehet salátalevél vagy podagrafű, pitypanglevél, medvehagyma levél, illetve más levélzöldség, akár vegyesen is. A salátába tetszés szerint más szezonális zöldségféle is mehet.  

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

                                           A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...