Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. november 23., péntek

Júdásfülgombás csalánleves tojásrántotta betéttel

Csapadékos időben az év minden szakában megjelenhetnek a júdásfülgomba termőtestei korhadó, elhalt faágakon, fatörzseken, sokszor fekete bodza törzsén. Télen is gyűjthető, és a gombaszegény téli időben nagyon szoktunk örülni, ha találunk. Ez a leves nyáron készült, de friss, zöld medvehagyma termés nélkül az év más szakában is elkészíthető.

Csalános júdásfüle leves medvehagyma zöld termésével, 
borssal fűszerezve, tojásrántotta betéttel 
hozzávalói

Elkészítés, hozzávalók:

Ez a leves az erdőben is, szinte csak erdei alapanyagokból készíthető, ha a hátizsákba beteszünk egy kis zsírt, egy-két tojást és egy kisebb vöröshagymát. 

Hozzávalók:
- csalánhajtáscsúcs az itt leírt módon előkészítve (menyisége ízlés dolga, ha sok van, elég sokat is lehet bele tenni) 
- júdásfülgomba 10-15 db 
- 1 kisebb vöröshagyma kockára vágva
- medvehagyma zöld termése vagy levele összevágva, vagy két gerezd fokhagyma apróra vágva
- petrezselyemzöld és vagy más szezonális fűszeres levélzöld (de el is hagyhatók)

A csalán blansírozással előkészítettem, összevágtam, a júdásfülgombát alaposan megmostam (nem árt neki a víz mint sok más gombának). A hagymákat kis zsíron üvegesre pirítottam, majd rádobtam a csalánt és a gombát, majd vízzel felöntve, sózva, esetleg borsozva készre főztem. Miközben főtt, tojásrántottát sütöttem, jól átsütve, ez lett a levesbetét.    

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal

                                           A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...