Zselnicemeggy termés felhasználása

A sajnos csak nagyjából borsó méretű, fürtökben termő, jellegzetesen fényes fekete termésű zselnicemeggy (Padus avium) vagy népi nevén a kutyacseresznye termése főzve ehető, már kőkori őseink is fogyasztották. Magja elég nagy méretű kőmag, kemény, a belseje mérgező kéksavat tartalmaz, de ha nem törjük össze a kemény magot, nem jut ki a mérgező cianid (Vigyázat a levele és virága is mérgező!)



 A kevés gyümölcshúshoz leginkább csak passzírozással lehet hozzájutni. Kicsit kesernyés íze miatt, és mert egyébként sem túl gazdaságos gyűjteni, más gyümölccsel főzhető össze. Nálunk nem túl ismert, és nem is igen használt. Főképp német, ehető vadnövényes könyvek, oldalak foglalkoznak vele.
Májusban virágzik és július-augusztusban érik. Szörp, zselé, lekvár és kinek, mit enged meg a fantáziája, készíthető belőle. A gyümölcshéj és hús pektintartalma magas, ezért jól zselésít, és mint a gyümölcsön és a kész lekváron is látszik, az egészségesnek mondott, sötétlila színanyagokból sem keveset tartalmaz. Mindezt összevetve, talán érdemes a nem nagyobb, mint borsó méretű terméseket leszüretelni. Előny, hogy fürtökben nőnek a termések, így egy "lehúzással" számos, akár kis maroknyi zselnicemeggyet szedhetünk. 

receptek az Erdőkóstoló blogon:

Óvatosság: Levele mérgező, virágát sem használták a korábbi gyakorlatban, így azt sem ajánlott táplálkozásban használni, Termését is főzve használják a gyakorlatban, úgy kipróbált.


  
Virágzása


Megjegyzések

  1. Korábban azt gondoltam, egészen a mai napig, hogy ez díszbokor:(, de lassan bővülnek a botanikai ismereteim a tudásod által:)Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen! Én is sokat tanulok mindenkitől köszönöm!

      Törlés
    2. Nem lehet, hogy a babérmeggyel kevered, mert a termése annak is ilyen de az bokor és tudtommal a bogyó is mérgező. A levele annak fényes és kemény, picit hosszúkás ovális.

      Törlés
  2. Újra meg újra meglepődök Nálad:-) Egy ilyen termetes fa volt az udvaron, ahol évekkel ezelőtt laktunk, de meg voltam róla győződve, hogy mérgező a bogyója. Én is díszfának gondoltam...
    A szomszédban is van egy ilyen fa, meg fogom lesni, hogy az terem-e. Köszönöm az újabb információkat!

    VálaszTörlés
  3. Nekem a madarak ültették ezt a fát a kertbe. Nagyon örültem, mert szenzációs illata van, mint a parfüm. És rengeteg termés van rajta. Eddig én se gondoltam, hogy ez ehető, de utánaolvastam és 2012 év fájának választották.

    VálaszTörlés
  4. Nekem is a madarak ültették, illatos, szép.Sok madár szereti, rájár, leeszi a termést.A faja is szép, tiszta.Igénytelen fa.
    Nagyon megszerettem.

    VálaszTörlés
  5. Még a régi melóhelyemről ismerem. Mikor érett mindíg csemegéztük. Aztán tavasszal a sok kis friss magoncból haza hoztunk egy csoportot és itthon szét ültettük. Azóta mióta terem mindíg lekvárt főzök belőle. Kicsit macerás de páromnak kedvence. Most szederrel főztem Örülök,hogy végre megtudtam az igazi nevét mert nekem azt írták többen is mikor kérdeztem,hogy fekete berkenye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha sok magonca van, akkor lehetséges, hogy inkább kései meggy

      Törlés
    2. Kedves Rózsi! A receptet elkérhetem? Üdv: Attila

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések