Mezei katáng salátákba, italokba, pótkávénak
Nyár közepétől gyönyörűen virágzik igen sokfelé, réteken utak szélén, felhagyott szántókon, árkok szélén, kerítések mentén a mezei katáng (Cichorium intybus) vagyis vad cikória. Érdemes megismerkedni vele és figyelni majd tavasszal, amikor fiatal levelei salátának főzeléknek felhasználhatók. Virágai is fogyaszthatók, szép díszítő elemként, ízük miatt inkább salátákban, italdíszként. A cikória kávé is e növény nemesített változatából készül, egy másik változatát fodros leveles salátaként találhatjuk, ősére egyáltalán nem hasonlító formában, itt-ott, nem sok helyen piacokon. Őseink babkávémentes, ínséges időkben kezdték használni karógyökerét pótkávéként. Aki megkóstolná, gyökerét ősszel kell gyűjtenie, őrölve, megpörkölve, pótkávé főzhető belőle. Gyökérzöldségként is használható, de keserű íze miatt, néhány órára vízbe kell áztatni. Fiatal levelei salátákba szendvicskrémekbe tehetők. A tőlevelek nagyon hsonlítnak a pongyola pitypang leveleire, de fonákukokn legelább a fő levélér mentén szőrösek, míg a pitypan tőlevelei szőrmentes fényesek a fonákukon is. Virágai gyorsan hervadnak, ezért felhasználás előtt érdemes szedni őket.
Katángsaláta I. A fiatal, még sárgás leveleket
apróra vágjuk és fokhagymával kikent tálba öntjük. Olajjal, citrommal, sóval
ízesítjük, fokhagymával megkent, pirított kenyérdarabkákkal szaporítjuk. Az
egészet jól összekeverjük. Előételként fogyasztjuk.
Katángsaláta II. A fiatal leveleket (400 g ) apróra vágjuk, kis fej
összevágott hagymából, 1 pohár joghurtból, néhány szem kapribogyóból késhegynyi
sóból és cukorból és csipetnyi őrölt borsból készült öntettel leöntjük.
Katángsaláta III. Fehér száraz babot (500 g ) sós vízben puhára
főzünk, leöntjük a levét, lecsepegtetjük. Ízlés szerinti mennyiségű apróra
vágott cikórialevelet adunk hozzá. Olaj (2 evőkanál), citromlé (3 evőkanál),
csipetnyi cukor és só, mustár (2 kávéskanál), bors (késhegynyi), 1 gerezd
szétnyomott fokhagyma hozzáadásával öntetet készítünk, hozzákeverjük. Tálalás
előtt fél óra hosszat hűtőgépben érleljük.
Sonkás tekercs katánglevéllel. (Személyenként 2-3 tekercs.) A
hajtatott, fehéres katángleveleket egyben levágjuk a gyökérről és megmossuk.
Enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Lecsurgatjuk, és lehűlés után 1-1 sonkaszeletbe
tekerjük. A tekercseket lapos jénai üvegtálba vagy tűzálló kerámiatálba egymás
mellé fektetjük. Vajjal és reszelt sajttal besamelmártást készítünk, melyet
ráöntünk, hogy éppen elfedje. Tetejét reszelt sajttal meghintjük, és tálalás
előtt kb. 10 percre forró sütőbe tesszük. Ha a teteje is megpirult, tálaljuk.
Katángkávé. A gyökeret ősszel kiássuk,
gondosan megtisztítjuk, megszárítjuk, összeaprítjuk, finoman megpörköljük.
Lobogó vízhez adjuk, negyedóráig főzzük, majd másnapig állni hagyjuk. Reggeli
tejünkhöz ízlés szerint öntünk belőle.
Kávékrémcukorka katángból. 56 dkg cukrot, 1/4 l, a fentiek
szerint elkészített erős cikóriakávét és 25 dkg krumplicukrot, 1 tasak vaníliás
cukrot habüstben felforralunk. Amint a cukor elolvadt, hozzáadunk 11 g vajat és 3/4 l tejszínt.
Gőzben főzzük és kavarjuk kb. másfél óra hosszat, addig, amíg egy cseppje hideg
vízbe cseppentve megkeményedik. Ekkor kivajazott tepsibe öntjük, szépen
elsimítjuk és amikor már langyos, de még nem hűlt ki, apró kockákra vágjuk.
Katánggyökérleves. A gyökereket alaposan megmossuk,
néhány órán át vízben áztatjuk azért, hogy elveszítse kesernyés ízét. Apróra
vágott hagymát zsírban megpirítunk. Az összevágott, megtisztított
cikóriagyökereket hozzáadjuk, a forró zsírban megforgatjuk, vízzel felöntjük,
megsózzuk. Puhára főzzük, a levest berántjuk, melegen tálaljuk.
Katángfőzelék. A fiatal leveleket jól megmossuk,
sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, finomra vágjuk. Húslével felöntve jól
felfőzzük. Tojásrántottát adunk hozzá. A tojásrántottát hagymával,
fokhagymával, szerecsendióval ízesíthetjük.
készre sütjük.
Habos cikória kávé az Ízőrzők szerint: Hozzávalók: fél liter víz, 4 evőkanál cikória kávé, fél liter tej, ízlés szerint méz. A vizet felforraljuk, habverővel folyamatosan verve hozzáadjuk a cikóriakávét, majd kicsit állni hagyjuk, hogy leülepedjen. Egy másik edényben felforraljuk a tejet, és folytonosan tovább verve, hozzáadjuk a kávét. Habosra verjük, kávéspoharakba öntjük, és ízlés szerint mézet csurgatunk a tetejére.
Már én is gyűjtögetem a virágot teának, a kávét meg nagyon szeretem:)
VálaszTörlésCserkút-ot meg imádom, sok szép emlék fűződik hozzá, sajnos régen jártunk ott.
Jó kis recepteket gyűjtöttél.
( A limonádét elkészítettem, nagyon finom, persze kevesebb hozzávalóból:)
Olyan szép ez a katángkóró, itt a tömbházunk mellett is egy kaszáló van, s most tiszta kék ettől a virágtól:)
VálaszTörlésKöszi szépen a recepteket, én is nagyon szeretem a katángot, mint virágot. És Cserkúthoz engem is kedves emlékek fűznek, csodás hely. :)
VálaszTörlés