Diós, sóskaborbolyás almaspagetti

Végtelenül egyszerű, gyors és mégis nagyon finom édesség, az almaspagetti és a sóskabobolya sem rontja el, a dió pedig.....

További sóskaborbolyás finomságok ide kattintva olvashatók. További diós receptek pedig ide kattintva találhatók.

A sóskaborbolya nálunk nem gyakori, de kertekben és vadon is előfordul azért. Egykor, régen frissen és aszalva is egyaránt fogyasztották, mostanra viszont szinte teljesen eltűnt a hazai asztalokról. Mag nélküli termesztett változatát - sajnos nem hazait, de aszalva is megvásárolhatjuk. A sóskaborbolyát a közel-keleti, de különösen a perzsa konyha használja sokoldalúan sós ételekhez is. Ünnepi fogásaik között szerepel például a sáfránnyal fűszerezett és színezett, borbolyával ízesített rizs- vagy kuszkuszétel, amelyet vagy önállóan, vagy hússal is fogyasztanak.

A sóskaborbolya (Berberis vulgaris) decemberre a legfinomabb. A cserje lombhullató, így decemberre már levél nélkül díszlenek a kb. 1 cm hosszú, három milliméter széles, élénkpiros termések a tüskés bokrokon. Felénk, a Mecsekben nem él vadon, de az ország északi felében érdemes vadon is keresni, bár őszintén szólva, nem tudom mennyire gyakori. Meleg, délies hegyoldalak erdeiben él. Persze sokkal egyszerűbb a telepítettet leszüretelni. A kertekben színes levelű díszborbolyák is vannak, más fajok, termésük keserű lehet, ami jelzés, de általában azok fogyaszthatóságáról keveset lehet tudni. Aszalva vásárolható is.

Fontos: A sóskaborbolya termése ehető, bár van olyan forrás, ami mértékletes fogyasztásra figyelmeztet. Kérge viszont mérgező!
Elkészítés: Az almát lereszeltem, a diót serpenyőben illatosra pörköltem, ledaráltam, majd rászórtam a reszelt almára. Reszelt citromhéjjal fűszereztem, és a vanília sem rontja el. Ha nem elég édes az alma, pici cukorral, mézzel vagy egyébbel édesíhető. Ment bele még sóskaborbolya, apró mazsola és kevés lenmag (ez utóbbi akár kis mennyiségben a dióval megdarálva is mehet bele). Mindezeket összekeverve mennyei. Azonnali felhasználás esetén nem szükésges, de az alma barnulása ellen pár csepp citromlével keverhetjük a reszelt almát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések