Csipkeital - és más vadgyümölcsös italok

Csipkeital hidegen, hőkezelve és áztatva. 

A csipkebogyó a rózsák, többek között a vadrózsák áltaremése. Gyűjtéséhez feldolgozásához EZ a bejegyzés hasznos lehet.  


Elkészítés:
 
* Ezt az italt puha, érett csipkéből a legkönnyebb és a legfinomabb elkészíteni. A még keményebb csipkebogyük inkább szárításra, teának alkalmasak, persze ha már pirosak. Az ital hidegen rövid eltratásra, azonnali fogyasztásra készül. Az alaposan megmosott csipkebogyók két végét levágtam, majd bő vízzel turmixoltam, azután többször átszűrtem. A legutolsó szűrés sűrű hálós szita legyen, amin a csipketerméskék szőrei is fennakadnak. Lehet ízesítés nélkül is inni, savanykás ital lesz, de lehet ízlés szerint ízesíteni, édesíteni is. 
* Hőkezelve főzve készítve tovább is eltartható. Hőkezelve ugyanúgy készül, mint a csipkelekvár, de nem kell sűríteni, hanem szűrés, majd újraforralás után, csírátlanított palackokba töltve, száraz dunsztba téve eltartható.
* Szárított csipkebogyóból áztatott és vagy főzött csipkeital/tea így készíthető. 
* Erjesztett, szénsavas csipkeüdítő/csipkepezsgő pedig ÍGY készíthető.


További sokféle csipkebogyós recept IDE kattintva böngészhető. 
    
A csipketermés belülről 

További erdőkóstoló italok:







vadmentás cukordinnye ital


Megjegyzések

  1. Csak kapkodom a fejem és mindenből vágyok egy kortyra! Van a közelünkbe csipkebokor, el is ugrom arra ellenőrizni az érettséget... :)

    VálaszTörlés
  2. Andrea, olyan finom italokat tálaltál és olyan gyönyörű fotókat készítettél, hogy....még szerencse, hogy itt a hárs teám a kezem közelében:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és ínycsiklandozó italokat mutattál be. Nem utolsó sorban hasznosakat!:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések