Csipkebogyós házisajt és a régi tejoltó növények
3 l házi tejet feltettem melegedni, amikor forrt, kis tejben feloldva, két kávéskanál citromsav és 1 evőkanál só hozzáadásával oltottam. Amikor kicsapódott, megvártam míg kihűl, és leszűrtem, alaposan kicsepegtettem, szépen fellógatva egy sűrű szövésű, régi textilpelenkában.
Előző nap kimagoztam majd megmostam a csipkebogyót, majd egy napra fagyasztóba tettem. Másnap kivettem. Mikor kiengedett, botmixerrel aprítottam, de nem teljesen pépesre. Ebből, kb. másfél evőkanálnyit tettem a lecsepegtetett, sajtnak szánt anyaghoz, fűszereztem még kevés őrölt borssal, majd a présbe került. Finom lett, és a csipkebogyó C-vitamin tartalma is gondolom megmaradt, hiszen hidegen készült. Különösebb karakteres ízt azonban nem kapott a sajt a csipkétől, csak szép rózsaszín színt. Hogy hosszú távon, keményebbre érlelés esetén hogyan működik a csipkebogyó a sajtban, azt nem tudom, mert ez gyors házisajt volt, és gyorsan el is fogyott.
Jó ötlet ez a csipkebogyó, és az oltóanyagok is! Vajon kecskesajtba milyen lenne a csipkebogyó? Lehet, hogy kipróbáljuk!
VálaszTörlésMajd kíváncsi vagyok, hogy az igazi sajtkészítőknél hogyan válik be.
TörlésNagyon gusztusos ! Én legutóbb kapros túrót csináltam, az is finom.
VálaszTörlésAz is nagyon finom, én szeretem!
TörlésNagyon finom lehet csipkebogyóval is. Én is most készitettem zöld fűszerekkel.
VálaszTörlésAz is finom!
TörlésDe jó ötlet! Csodálatosan néz ki:))
VálaszTörlésKöszönöm Janka!
TörlésSzép lett:)
VálaszTörlésKöszi Krinsz, már csak volt!
TörlésGyönyörűűűűűűűűűűűűűűűűűű:))))))Csodálatosan néz ki.
VálaszTörlésA Tejoltó galaj nekem is tervben, csak az idén már elmaradt:(
Jövőre megcsináljuk, ugye?
Köszi! és igen, persze, megcsináljuk! Úgyis törhetem fejem miről fogok írni jövőre.
TörlésHa ezt előbb tudom, én is így csináltam volna. Akkor lett volna túróm tegnapra. A sajtod meg csodaszép lett!!!! Gratulálok!
VálaszTörlésHát holnapra is jó lehet az a túró.
TörlésAndrea gratulálok a helyezéshez, részemről mindenképpen nagy ölelés, puszi:)))
VálaszTörlésKöszönöm itt is!
TörlésNahát, tejoltó növényekről még nem is hallottam! A galaj az a tapadós növény?
VálaszTörlésÉn ecettel szoktam oltani a sajtot, de ezek a növények nagyon izgalmasan hangzanak. A csipkebogyós sajt is, eszembe nem jutott volna:-)
Több galajfaj is van, az egyik tapad a neve ragadós galaj. A tejoltó galaj sárga virágú, vékony szálas levelű és legelőkön, gyepekben él.
TörlésSzia Erdőkóstoló! Nagyon izgalmas a blogod! Esetleg megtudod osztani velem a tejótól növények latin neveit? Köszönöm, raja
VálaszTörlésTejoltó galaj neve Galium verum, a mezei sóska Rumex acetosa és gondolom használhatták a juhsóskát is (Rumex acetosella) bár pici, de sok volt belőle egy legelőn. Madársóskafaj pedig: Oxalis acetosella.
TörlésNagyon szépen köszönöm!
VálaszTörlés