Medvehagymás, brokkolis pite

Omlós, sós tészta zöldségekkel töltve, medvehagymásan. Szabadon, ízlés és lehetőségek szerint variálható a tölteléke. Fő alkotórész ezúttal a brokkoli, színesítésnek sárgarépa, íznek medvehagyma, de más vadzöldség is természetesen mehet, mint pl. csalán, podagrafű, komlóhajtás.



Hozzávalók a tésztához:

250 g omlóstészta-liszt/liszt, 100 g vaj, 2 ek. tejföl, 1 tojás sárgája, fél mokkáskanál só. A gyors mozdulatokkal összegyúrt tésztát 1 órára hűtőbe tesszük, majd pitesütő (az enyém 27 cm átmérőjű) tálba nyújtjuk, és azt, peremet is készítve kibéleljük vele. Fél órára ismét hűtőbe tesszük, majd a tészta alját villával megszurkáljuk és 15 percig elősütjük (lehet megtölteni elősütésnél babbal vagy kerámia sütőbabbal, de én nem szoktam, hanem ránézek sütés közben, és ha nagyon púposodik, villával megszurkálom ismét). 

Töltelék: 

Ha kihűlt, 2 ek. apró zabpelyhet szórunk a pite aljába, majd megtöltjük zöldségekkel. Hogy mennyivel: előzetesen ki szoktam próbálni, hogy mennyi fér a pitesütő tálba a fő zöldségből összevágva, és annyit párolok meg. A töltelék tehát megpárolt, kisebbre vágott brokkoli, fokhagymával, zsíron/olajon párolt 1-2 db reszelt sárgarépa, és ízlés szerinti mennyiségben egészen apróra vágott medvehagymalevél. Vegyesen mehet még bele az éppen szezonális vadzöldségekből (pl. blansírozott csalán, párolt komlóhajtás). Finom, ha fetasajt darabkákat is adunk a töltelékbe, de akár előzetesen kissé megsütött sonka- vagy kolozsvári szalonna-kocka is mehet bele. Fűszerként só, őrölt bors, majd 200 ml tejszín vagy tejföl és három tojás keverékét öntjük a töltelékre. A tetejére 5-10 dkg reszelt trappista sajt és mehet a sütőbe (180 fok, 30-35 perc).
 

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések