Savanyított porcsinos uborkaleves főtt krumplival, hidegen

Savanyított uborka, "vizes uborka" vagy a hagyományos kovászos uborka is gazdagítható porcsinnal. Csak úgy mellé mehet az is bármihez és finomra savanyodik. Én most már a régi vizes uborka készítéséhez hasonló módon savanyítok, fermentálok, tejsavasan és néha ilyen hideg leves is készül a savanyú levekből, zöldségekből. A savanyú lé továbbá kiváló savanyító is ecet helyett.

Elkészítés: Az uborkát és porcsint megmosva 2%-os (1 l víz/ 2 dkg só) sós lével felöntve, fűszerekkel (kapor, fokhagyma, babérlevél, szőlőlevél, mustármag, bors) csavaros tetővel lezárva, árnyékos helyen hagyom erjedni. Ha van, akkor az előző savanyított zöldség levéből teszek bele indításnak pár kanállal, a tejsavbacik áttelepítése miatt. Legfeljebb két hét, de inkább kevesebb és finom savanyú a zöldség, behűtve máris ehető. Aki ilyen levest is szeretne néha alkotni, vagy kedveli meginni a savanyú levét az bő lével készítse! A leves készítését egy idős asszony mesélte el háborús, szegény ételként emlékezve rá. A kovászos uborka levével ették gyerekkorában a főtt krumplit levesként, de nagyon finom üdítő volt nyáron a melegben. Én némi uborkát és porcsint is turmixoltam a lével, majd ráöntöttem a főtt krumplira. Sűrű lett, hígabban jobb lesz legközelebb Van, aki tejföllel vagy tejszínnel keveri még a levet és kaporral szórja meg. Van, aki főzi is, ez hidegen turmixolt.  EZ pedig hasonló, hidegen turmixolt, laktofermentált vadzöldségleves. Fermentált savanyúságok és pezsgős italok pedig IDE kattintva bőven vannak mindenféle "vadakból".

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések