Diós, szamócalekváros ördögszem kelt tésztából

A diós receptek sorát gyarapítja ez a süti is a blogon, mert IDE kattintva további diósok is olvashatók sósak és édesek is. További kerti szamócás vagyis földiepres receptek, sósak és édesek is IDE kattintva találhatók. Erdei szamócás finomságok pedig IDE kattintva olvashatóak, szintén sósak és édesek is.  
Elkészítés

Az édes kelt tészta hozzávalói: 500 g finomliszt, 60-80 g cukor, 250 ml tej, 1 tojás + 2 tojás sárgája, 50 g vaj, mokkáskanál só, 2,5 dkg élesztő, reszelt citromhéj, esetleg vanília. 

Töltelék: pirított darált dió + szamócalekvár keveréke + cukor amibe sülés után beleforgatjuk. Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk majd hozzászitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját. 10 perc pihentetés után, 10-15 percig kidagasztjuk a tésztát, majd lefedve hagyjuk kétszeresére kelni. Ezután lisztezett nyújtódeszkán finoman kihúzzuk-kinyújtjuk a tésztát kb. 1 cm vastagra. Fánk méretű darabokat vágunk ki belőle egy nagyobb pohárral vagy kiszúróval. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket lazán, majd minden egyes darab közepébe egy kisebb pohárral mélyedést nyomunk, amit megtöltünk a diós, szamócalekváros keverékkel. Én a sütőt előzetesen nem előmelegítve sütöm, 180 fokon. Miközben a sütő lassan melegszik még kelnek az ördögszemek. Ha kevesebb hozzávalóból szeretnénk készíteni, akkor finom egyszerű kelt tésztából is, tojás és vaj és akár tej nélkül is. Ebben az esetben a lisztet felfuttatott élesztővel, cukorral és annyi vízzel dagasztjuk amennyit felvesz, hogy egy lágyabb, de nem ragadós tészta legyen.

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések