Kamillakrémes, szamócalekváros leveles süti

A kamillavirágok nem csak gyógyteaként fűszerként is használhatók. A kellemes, nem tolakodó aroma belecsempészhető házi készítésű finomságokba, például süteményekbe vagy likőrökbe. A virágok maguk is ehetők, továbbá kandírozhatók, de van egy kesernyés ízük is, ezért fűszerezésnél jobb az aromák gyorsabb kioldása, mint a hosszú áztatás, ami a keserű ízeket is kioldhatja. Tejben, tejszínben, vajban vagy vízben, forrón, rövid áztatással a legjobb kivarázsolni a kamillavirágok ízeit. További kamillavirágos receptek IDE kattintva olvashatók. Télen szárított kamillavirágot, virágzáskor friss és vagy szárított virágokat is használhatunk.
Elkészítés: 2,5 dl tejszínt felforralunk, 2-3 ek. szárított kamillavirágot áztatunk bele, majd 10-15 perc után leszűrjük. 4 tojássárgáját habosra keverünk 2 ek. cukorral, 1 citrom reszelt héjával, vaníliával, csipet sóval fűszerezzük, hozzáadunk 2 ek. kukoricakeményítőt, majd a kihűlt tejszínt. Ezután folyamatos keveréssel puding állagúra főzzük. Leveles tésztából egy közepes méretű pohárral korongokat szúrunk ki, majd a közepükre egy kisebb pohárral kört nyomunk, kb. 6-8 mm szegély maradjon, ami a sütik oldalaként fel fog emelkedni. A kisebb kör közepének felét megtöltjük a kamillás krémmel, másik felébe savanykás, keményebb lekvárt teszünk, pl. mint ebbe, szamócalekvárt. 250 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Ha van friss kamillavirág, kihűlés után azzal díszítjük. A virág is ehető, de kesernyés ízű.
Saját gyűjtéskor ne keverjük össze a kamillát (orvosi székfű /sziki kamilla) a kaporlevelű ebszékfűvel, parlagi pipitérrel vagy akár az egynyári seprencével!

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések