Csemegebaraboly zamatosturbolyás pesztóval (pesto)

A csemegebaraboly vagy, ahogy termesztettként, nevezik, a turbolyagyökér bemutatása és sok érdekes, egyéb tudnivaló ITT olvasható. Fontos is elolvasni, mert mérgező rokona is van. Régen kedvelt kora tavaszi táplálék volt az apró kis retekszerű vagy répaszarű föld alatti gumója. Később már csak gyerekcsemege vagy mezei csemege volt. Földimogyorónak is nevezték, hiszen nem sokkal nagyobb egy mogyorónál, de sok egyéb kedves neve is volt, mint mihálka, bobályka, turbolyka. Leginkább nyersen ették, néha salátába tették. Én most párolva készítettem.
Elkészítés: A kis répácskákat megmostam, külső barna részét lekapargattam, de lehet hogy ezt nem is kellene. Vaj-olaj keverékén zúzott fokhagymával megpároltam, majd apróra vágott medvehagyma levéllel, vadsnidlinggel, salátaboglárkával, de főként sok zamatos turbolyával, valamint durvára darált napraforgóval kevertem össze, és átforrósítottam mindent. Tálaláskor morzsolt fetasajttal szórtam meg. Sült szalonna mellé finom volt, de magában is érdekes ízűek voltak a fűszeres keverékben a kissé édeskés ízű gumócskák.

Megjegyzések

  1. Üdvözöllek! Mikor szervezel növényismertető túrát? Tavaly tavasszal voltam Nálad, de nem emlékszem a barabolyra. Egyáltalán most gyűjthető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 2. sorban az ITT-re kattintva el tudod olvasni róla a tudnivalókat, azt is mikor gyűjthető. A túrákat hirdetni fogom.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések