Bodzaposca, avagy a római kor probiotikus energiaitala bodzabogyóból újragondolva

Az ital nagyon egyszerű, és persze mint sok egyébről, erről is elmondhatjuk, hogy már a rómaiak is ismerték és készítették, de azóta valahogy elfelejtődött, és egészen 2018-ig kellett várni, hogy ismét ismerté váljon, legalábbis idén szeptemberben írt róla először néhány magazin ittitt és itt.


A római posca leginkább a katonák itala volt, vörösborecetet tartalmazott, vagyis erjesztett alapú ital volt. Az erjesztett ételek és italok egészségügyi előnyeit szintén manapság kezdjük újra felfedezni. A posca ital is bizonyára rendelkezett valamennyire ezek előnyeivel, hiszen vörösborból természetes erjedéssel jött létre egyik fő alkotórésze, így probiotikumokat is tartalmaznia kellett. Ezen kívül még a savasságának is tulajdonítják az esetleg fertőzött víz kellemetlen hatásainak megelőzését is.  Az ecetsav ugyanakkor erősíti az immunrendszert, jó hatással van vérnyomásra, csökkenti a vércukorszintet, így cukorbetegség megelőzésben is hatásos ital lehetett a posca. Vitaminokat is tartalmazott, így jó volt pl. skorbut ellen is. Ásványi anyagok is voltak benne, de ezekkel akár ki is egészíthették az italt, mégpedig, sót és akár növényi hamut is tehettek bele ásványi anyag forrásként. Az édesítésként hozzáadott méz energiát adott, a víz folyadékpótlást jelentett, és akkor a fűszerként használt növények (koriander, ánizs, édeskömény, kakukkfű) gyógyhatásaival még nem is számoltunk. 

Az én posca italom bodzabogyóból erjesztett ecetből, mézzel, fahéjjal, szegfűszeggel, sóval, almadarabokkal ízesítve készült, mégpedig hidegen keverve, hogy az élő alkotórészek és a vitaminok az ecetből és mézből is épen maradjanak benne. A fűszereket előzetesen vízben főztem ki, majd a fűszeres vizet lehűtve adtam az ecethez. Mindent ízlés szerint, kóstolgatva. Minden ecet más, egyik erősebb másik gyengébb, így mindenki saját szája íze szerint készítheti a posca-t. Az idézett cikkekben akár extrém édes posca-recept is olvasható.    

Saját erjesztésű eceteket így készetek
A bodzabogyó ecetről itt  írtam
A régi konyhákban igen sokféle ital és ételt erjesztettek, erről  itt  írtam bővebben 
A tejsavasan erjesztett italokat, ételeket, savanyúságokat tartják ma a leginkább jótékony hatásúaknak szervezetünkre, ilyen italt és savanyúságot vadgyümölcsökből  itt  készítettem.

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal
                                          

Megjegyzések

  1. Ha jól értelmezem, akkor erjesztés után már nem mérgező nyersen sem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyári melegben, 26 fokon, kiszellőztetve, kevergetve elillan a mérgező cianid. De fogyasztása emellett is csak mértékkel ajánlott.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések