Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2017. október 20., péntek

Csipkebogyó-japánbirs víz

A japánbirs termését eddig még nem igen használtam. Tavaly BioBiától kaptam egy adag szárítottat, és nagyon finom, citromos ízt adott a teáknak. Megszerettem. 
Érik a csipke is. Most, még keményen a legmagasabb a C-vitamin tartalma, azt is érdemes kiáztatni. Amióta érik a japánbirs, naponta áztatom ki frissen, darabolva vagy reszelve hideg vízben és hideg helyen tartva. Finom, savanykás, illatos ital lesz. Én nem édesítem, de lehetne. C-vitamin tartalma magas, hogy pontosan mennyi, még keresem. A kiáztatott gyümölcsöt sem dobtam ki, egyelőre fagyasztva őrzöm, később lekvárféle lesz belőle. Más gyümölccsel is lehet kombinálni áztatáskor, a képen pl. megtört csipkebogyóval együtt áztattam, langyos vízben kezdve a (darabokra tört) csipkét, majd lehűlve hozzáadtam a szeletekre reszelt japánbirset. Úgy fél napot áztak együtt a C-vitamintartalmú gyümölcsök a hűtőben. Gyönyörű narancsos színű italt kaptam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...