Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2016. június 21., kedd

Keserűgomba róka- és galambgombával majdnem hagyományosan, szalonnával, grillsajttal, fokhagymával sütve

A keserűgomba juhtúróval, szalonnával sütve az erdélyi havasok pásztorétele volt régen. Ezt a gombát keserű és csípős íze miatt kevesebben gyűjtik. Az erdélyi recept szerint alaposan megtisztítva, vízzel leöblítve, füstölt szalonnakockákkal, apróra vágott petrezselyemmel és juhtúróval töltve, fokhagymásan sütik. Készítik még darabolva, lisztbe forgatva is olajban/zsírban sütve, pl. Külsőrekecsinben. Itt bővebben a csángó receptről. Itt pedig keserűgomba ehető liptói túróval töltve, és ha nem lenne még elég, utána (itt) lehet fokhagymásan sütve is kóstolni.


Én majdnem a juhtúrós-szalonnás, hagyományos elkészítést választottam, de nem juhtúróval sütöttem, hanem füstölt grillsajttal, mert az volt éppen, juhtúró meg nem éppen. Más gombákat, sárga róka és galambgombát is tettem mellé, biztos, ami biztos. A megtisztított gombakalapokat megtöltöttem apróra kockázott kolozsvári szalonnával, apróra vágott fokhagymával, és egy 5 perc sütőben elősütés után füstölt grillsajt kockákkal is. Végül megszórtam a felénk vadon termő, istenien citromos ízű kakukkfűvel, és pár percig még sütöttem. A sült szalonnás, grillsajtos gombákat paradicsomos rukkola salátával tálaltam. Eredmény: A két kesernyés, a rukkola és a keserűgomba szerintem pont passzoltak. Nem mondom, hogy nem volt keserű, de ehetően keserű csak a keserűgomba. És arra gondolva, hogy a zsíros ételhez még emésztés-serkentő is a keserű íz, el is fogyott. Persze a rókáról és a galambról sem megfeledkezve, azok is nagyon finomak, így tehát, ha legközelebb csak rókagombát találok, nem fogok szomorkodni, és hiányolni a keserűgombát. Próbáljátok ki!    


.
A saját gyűjtésű gombákat lássa szakellenőr!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...