2015. július 8., szerda

Vadgyümölcsös fagyi csak gyümölcsből, cukor, főzés és fagyigép nékül

A világ legegyszerűbb fagyija, nem kell hozzá fagyigép, csak fagyasztó. Készíthető csak gyümölcsből vagy készíthető gyümölcsből és felvert natúr tejszínből. 



Az ötlet nem sajátom. Nagyon régen, még a botmixerek bevezető időszakában egy botmixeres áruházi bemutatón láttam. Akkor egy darabig még csak vágyódtam a botmixerre, de amikor sikerült vennem, egy nagyon erős motorút vettem, és azóta is azt használom, és nagyon vigyázok rá, mert a maiak (volt egy másik is, ugyanaz a márka, de két hónap után javíthatatlanul elromlott) nem bírják, és nem javíthatók, mert egyszer-használatosra készítik őket. Erről megvan a véleményem, de a lényeg,

ami és ahogy kell e fagyihoz:

- két megfagyasztott banán (egy éjszakára fagyasztóba téve), majd készítéskor kivéve, késsel meghámozva, durván, nagyobb karikákra darabolva. (Sajnos a banán nem hazai és nem is szezonális, de más gyümölcs jégkristályosra fagy, a banán nem, így csak ezzel működik ez a fajta gyors fagyi-készítés.)
- Három-négy nagy kanálnyi gyümölcs, nekem madárcseresznye és átpasszírozott zselnicemeggy volt, hogy a zselnicemeggy ne barnuljon, és kijöjjön a színe, citromlével meglocsolva, felfőztem, úgy passzíroztam. ( A főzés és passzírozás pici adagban nem megy, így ez nagyobb adagban, lekvárhoz készült, amiből a fagyihoz is használtam). Lehet más gyümölcs is, főképp bogyós gyümölcsök, mint málna, ribizli vagy darabolt sárgabarack, stb. vagy ha nincs friss gyümölcs, akkor lekvárral is kitűnő.
- és kell egy erős botmixer, ami a fagyott banános mixet fagyivá pépesíti, ez fontos. Ha mixelés után hígabb a vártnál, fél órára be kell tenni a fagyasztóba. Ha továbbmarad, akkor előzetesen érdemes kivenni a hűtő részbe, és várni, míg adagolható állagúra felenged.
-tejszínesen is készíthető. A képen fele rész, a világosabb tejszínes, ez pár kanálnyi házilag felvert (nem szifonos), natúr tejszínnel keverve készült. A natúr tejszínből én a házit szeretem, tejes boltban veszem a pécsi piacon. A habbá vert tejszínnel kevert banános-gyümölcsös fagyimixet, picit együtt tovább habosítom. Ezt viszont mindenképpen újra kell fagyasztani fél-háromnegyed órát.
- a kétféle fagyit egy fagyasztó dobozba töltve, durván "csíkosra" kevertem, és picit újrafagyasztottam.

Én a banán ízét nem érzem ki a fagyiból, bármennyire is furcsa, de nem. Jó étvágyat! 

6 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom! forditva is müködik : amikor a fagyott gyümőlcsöt turmixoltam le a 'friss' banánnal és mézzel :-)

    VálaszTörlés
  2. nagyon egyszerűnek tűnik, és tuti nagyon finom. elkészítem barackkal, és az én tippem, hogy ha nincs otthon gyümölcs, barackdzsemmel is elkészíthető. ez az én idén bevált receptem http://glurl.co/barackos ,pezsgős sárgabarack-nektarin lekvár jól is hangzik nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a sárga barackdzsem favorit nálunk is, és a fagyihoz is jó, köszönöm!

      Törlés
  3. Sziasztok! A fagyihoz habtejszínt vagy főzőtejszínt használtok? Köszi a választ!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...