2015. július 20., hétfő

Erdei mályva (Malva sylvestris) és papsajtmályva (Malva neglecta), mint ehető vadnövények. Mályvás receptek ízelítője

Az erdei mályva (Malva sylvestris) és a papsajt papsajtmályva (Malva neglecta) a legismertebb  vadon növő mályvafélék közé tartoznak. A papsajtot a zöld éretlen termést gyerekkorban sokan csemegéztük. Gyógynövényként is ismertek, de a hajtás és a virág, ill. általában a fiatal növényi részek, így a zöld, éretlen termés ehető is. Fiatal hajtása nyersen salátának, főzve levesnek, főzeléknek készíthető, nagyobb levelei megtölthetők, virága pedig szép, ehető étel- és italdísz. A mályvatermés zölden, éretlenül - ez ugye a "papsajt" - több más faj éretlen terméséhez vagy bimbójához hasonlóan kapriszerűen (sós-ecetesen), vagy csak ecetesen savanyítva készíthető el. Felhasználható salátákba, szendvicsekre. 


Óvatosság: A két legismertebb mályva, főképp az erdei mályva igen gyakran él, szereti a települések bolygatott, másodlagos, felhagyott területeit, útépítések menti területeket, parkokat is. Ilyen helyeken tömeges is lehet, és gyűjtésre csábít. De alaposan válogassuk meg a  gyűjtési helyszíneket, mert a szennyezett területeken a talajban felhalmozott mérgező anyagokat és légszennyezés mérgeit is magába gyűjtheti.

Gyógyhatásuk /hatásuk között hashajtó hatás is szerepel, így nagy mennyiségben nem ajánlott enni-inni őket.

Mások készítették mályvákból, mályvafélékből:
A zsidó mályvából (Corchorus olitorius) ill Corchorus nemzetség tagjaiból, melyek szintén a mályvafélék családjába tartoznak az arab, közel-keleti, észak- és nyugat-afrikai konyha készít zöld szószt, amit molukhia-nak neveznek. Sok ilyen recept található angol nyelven is az interneten

Egyiptomban nemzeti étel a molokhia (angol nyelvű recept)
vagyis a csirkével, rizzsel tálalt mályvaféle (Corchorus) leveléből készült szósz 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...