2013. augusztus 21., szerda

"Vad" almás-mandulás

A nem régen vadon gyűjtött bio (mi lenne más a senki födjén) almákat, de nem vadalmákat sem hagytuk elveszni. Készült belőlük ketchup (na persze nem varázsolódtak át paradicsommá hirtelen, de tettem a finom fűszeres ketchupba úgy 1 kg almát sűrítésnek és íznek, és amit természetesen saját készítésű vadgyümölcs ecettel savanyítottam). Aszaltunk is az almákból, és új almaecet is érik belőle. Sütibe is került, hasonlóba mint a korábbi vadkörtés-erdei szedres pite. Ime:

Hozzávalók, készítés:

Tészta: (25 cm átmérőjű, kör alakú kapcsos torta formába)
20 dkg szárazanyag ami most kb. 18 dkg liszt (lehet fele részben teljes kiőrlésű vagy zabpehelyliszt) és 2 dkg darált mandula, 1 hideg vaj (10 dkg-os), csipet só, 1 vaníliás cukor, fél citrom reszelt héja, 1 ek. cukor vagy más édesítés, 1 tojás sárgája, 1 ek. tejföl.

"Vad" almás töltelék: 80 dkg  gyümölcs,  2 ek zabpehely, amit előzetesen egy kicsit kézzel, két tenyér között összemorzsolunk, 5 ek darát mandula, 1 csapott ek. vanília pudingpor vagy kukorica keményítő, 1-2 ek. cukor vagy ennek megfelelő édesítés mással, fél (50 g) vaj, fél citrom leve és reszelt héja, csepp vanília aroma vagy a vaníliás cukor. 

Kell még: kb. 10 db apró alma a díszítéshez, széléhez, hámozott mandula, szőlő, zabpehely a díszítéshez.
 bio almák  a senki földjéről gyűjtögetve

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a tejfölt a legvégén tegyük bele, csak annyit, hogy jól összeálló, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Fél óra hűtőben pihentetés után, sütőpapírral bélelt vagy jól kivajazott tortaformába nyújtjuk, ill. belenyomkodjuk, úgy, hogy kis pereme is legyen körben. Nem baj, ha nem magas a perem, nem fog szétesni a töltelék sem. Szélét körben kirakjuk apró szeletelt almakarikákkal.

A tölteléknek szánt almákat meghámozva, magház nélkül, daraboljuk. A vajat felmelegítjük a cukorral és azon megpároljuk a darabolt almát. Még forrón hozzáadjuk a mandulát, a zabpelyhet és a pudingport, a fűszereket, majd botmixerrel kicsit megdolgozzuk, nem baj, ha darab almák is maradnak benne. Az így elkészült "krémet" beletöltjük a tésztával már kibélelt tortaformába, díszítjük almával mandulával esetleg szőlőszemekkel, megszórjuk egész zabpelyhekkel. Mehet az előmelegített sütőbe. A töltelék krémben tojás nincs, így akkor sült meg, amikor a tészta illata már érezhető, kb. 30 perc. Frissen még elég lágy, én a sütőben hagyom kihűlni. Másnapra a töltelék kicsit jobban összeáll, de szerintem frissen, éppen kihűlve, még lágyan a legfinomabb.  
ilyen lett:

1 megjegyzés:

  1. Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 85 000 összegyüjtött receptek közül. Mivel én magam is az egészséges táplállkozás híve vagyok, hiányosnak tartom oldalam, és szeretném kibővíteni ilyen receptekkel is. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    info@osszesrecept.hu

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...