Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2013. augusztus 8., csütörtök

Vadmentás, citromfüves citromlikőr, azaz nem teljesen igazi, de házi limoncello

Vadmentás és vad citromfüves is lehetne, mert egyre többfelé látom kivadulva a citromfüvet, de a citromfű kerti.  A limoncello készítés vágya spontán jött, mert szép zöld színű biocitromot sikerült vennem, és azt gondoltam ebből csodás színű zöldes limoncello készülhetne. Ugyanakkor literszámra készítem a mentás, citromos vizet és limonádét, ezért gondoltam egy kis menta nem fogja elrontani a limoncellot sem, bár azt nem tudom az olaszok készítik e kicsit mentásan is.  

Így készült:
Fél liter alkoholt töltöttem egy szélesebb szájú üvegbe, amibe beleáztattam a következőket
5 biocitrom lehámozott héja,
egy kis csokor citromfű
egy pár szál vadmenta leveles hajtás (persze jó a kerti is).
fél rúd vanília

Most két hetet ázik sötét helyen, majd leszűröm és adok hozzá  fél liter felforralt majd visszahűtött vizet és benne felolvasztott, kb. 20 dkg cukrot / vagy más édesítő szert, majd hagyom még érni. Az édesség és az alkoholfok is változtatható a hozzáadott cukor és víz adagolásával. Állítólag az olaszok is többféleképpen készítik saját szájízük szerint.

6 megjegyzés:

 1. Kíváncsian várom a beszámolót a végeredményről :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. rendben, de picit kóstolgatva, már érezhető, hogy finom lesz.

   Törlés
 2. Jujj,ezt köszönettel elmentem és el fogom készíteni.Szuper!

  VálaszTörlés
 3. milyen alkoholt hasznaljunk a limoncello elkeszitesehez: 90%- os szeszt, palinkat, vodkat???? mindenkepp szeretnem kiprobalni en is ezt a receptet :)

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...