2012. március 29., csütörtök

Csalános finomságok gyűjteménye

A csalánnal ugyanolyan szabadon lehet kísérletezgetni, mint a medvehagymával vagy a többi tavaszi erdei levélzöldségnövénnyel. Gyűjtése ilyenkor és kb. még egy hónapig ideális, aztán már csak a felső hajtásvégeket szedjük, mert az öreg leveleknek nagyon nem jó az íze és az állaga sem.

Én nyersen is szeretem salátákban más zöldekkel és kerti zöldségekkel, almával túróval keverve. Fontos, hogy a csalánszőröket hatástalanítsuk. Apróra vágva vagy folyó hideg víz alatt mosva, ill. forró vízbe mártva hatástalaníthatunk.


Készíthető belőle leves, krémleves, főzelék magában vagy keverve más zölddel, sárgarépával, burgonyával, csicsókával. Keverhető palacsintatésztába és töltelékbe. Keverhető kifőtt tésztába és tésztaszószba. És keverhető kelt tésztákba is a tésztába vagy töltelékbe. Én el tudom képzelni pollentába is vagy pollenta tetejére egy fűszeres szósszal (hogy tegnapi kiskacsák eledelére is visszautaljak).  Saját receptem nincs leírva, mert nem igen mértem a felhasznált mennyiségeket, de mint sok mindenből a világháló gazdag csalánételekben is. Így összegyűjtöttem párat:

A főtt ételeket érdemes úgy készíteni, hogy a forró vízbe dobott csalánhajtásokat elviselhetővé hűtve vágjuk apróra, majd ezután dolgozunk vele.

Csalános gőzgombóc Gertrud Sherf könyvéből:

150 g friss csalánhajtás, 400 g, főtt burgonya, 1 tojás, 100 g reszelt parmezán, 100 g tönkölyliszt, 100 g tönkölydara vagy búzadara, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 50 g olvasztott vaj.
A csalánt forrásban levő vízbe tesszük, és újra felforraljuk, majd leszűrjük, összevágjuk. A tört burgonyát és 80 g parmezánt, vaj kivételével a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd kis gombócokat formázva forró vízbe téve, kifőzzük. A leszűrt főtt gombócokat olvasztott vajjal és a maradék 20 g. parmezánnal megszórjuk.

Csalánételek (csalánleves, csalánfőzelék, csalános palacsinta, csalános spagetti és csalános túrókrém) a Biotippek.hun

Csalánfőzelék suszterpityókával - Fakanálforgató tollforgató

Finn csalános, rozsos kenyér Lúdanyónál

Tavaszi csalánleves a Tutireceptekről

Mindmegette csalánleves

Székely csalánleves

És további nagyon sok a Terebessen

Tartósítani elsősorban szárítva ajánlom, főzéshez és teának is. De lehet fagyasztani is, és meg lehet próbálni olajban lesütve, mint a medvehagymát. (ld. korábban). Csalán azonban elég sokáig lesz még a szabadban is frissen, és a hajtásvégek akkor is finomak.

Jó csalángyűjtést! A kesztyűt és az ollót senki ne hagyja otthon! Jó ha mindig nálunk van, ki tudja mikor jön szembe néhány csalántő.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...