2012. március 10., szombat

Medvehagymás és zöldleveles szendvicskrémek


Ma is egy gyönyörű, tavaszi napra ébredtünk. Még nem ilyen az erdő, de hamarosan.


Most néhány régen lejegyzett friss medvehagymából vagy ahol nincs ott más "vadzöld" levéllel, friss hajtással (pl. tyúkhúr, csalán, pongyola pitypang, pásztortáska, hagymaszagú kányazsombor fiatal levelek, friss hajtásvégek, salátaboglárka fiatal levelek, virágzás előttiek) és pici fokhagymával finomság következik.

Medvehagymás szendvicskrémek:

Medvehagymás túrókrém
Kis fantáziával igen sokféle szendvicskrémet keverhetünk, ám ha ötlet kell, én ilyeneket szoktam:

Medvehagymás hidegen kenhető sajtkrém:

1 csokor apróra vágott medvehagyma
2/3 arányban krémsajt (bármilyen natúr, vagy ha más nincs kockasajt)
1/3 arányban füstölt sajt reszelve, de nélküle is jó
só, frissen őrölt bors
a fentieket egyszerűen összekeverem, pirítós kenyéren, friss kenyéren, péksüteményen isteni

Medvehagymás ricottakrém (energiaszegény)
1/3 zsírszegény sajt reszelve
2/3 arányban ricotta
Kevés kefir a krém lazításához. A medvehagyma belekeverése előtt botmixerrel krémesíteni, majd mehet bele az apróra vágott medvehagyma, só, bors.

Medvehagymás hidegen kenhető tojáskrém
Főtt tojásokat kihűlés után összetöröm (reszelve vagy botmixelve is jó) pici krémsajttal vagy tejföllel krémesíteni kell, pici vaj is mehet bele (és esetleg kicsi mustár is illik hozzá ízben).
Só, bors, apóra vágott medvehagymával kikeverni.

Medvehagymás túrókrém
Túró, tejföl, só, bors, apróra vágott medvehagyma összekeverve. (Vaj is mehet bele, de akkor botmixerrel kell keverni, a medvehagyma hozzáadása előtt). Az élvezeteket lehet fokozni apróra vágott sonkadarabok belekeverésével. (esetleg kis juhtúró hozzáadásával)

Medvehagymás tejföl
Az apróra vágott medvehagymát tejföllel összekeverve, önállóan is lehet kenyérre tenni, de hideg, szalámis, sajtos vagy tojásos szendvicsek tetejére is kíváló.

Medvehagymás melegszendvicskrém
1-2 főtt tojás összetörve, 8-10 dkg reszelt kemény sajt (trappista vagy trappista jellegű semleges ízű) Só, frissen őrölt bors, 6-10 apróra vágott medvehagyma levél

Medvehagymás zöldséges melegszendvicskrém (hidegen is jó)
2-4 evőkanál párolt zöldségmix (s.répa, brokkoli, zöldborsó, más is lehet) botmixerrel összetörni
8-10 dkg reszelt trappista sajt, ill. kevés füstölt sajt
apróra vágott medvehagyma
Só, bors
(így gyerekek is megeszik a zöldséget)

Medvehagymás húskrém (melegen és hidegen is jó)
Megmaradt kicsontozott csirke vagy más pörköltet, sültet igen apróra vágom, vagy botmixerrel összetöröm, de nem teljesen pépesre, maradjon picit darabos.
Hozzákeverek reszelt, kemény sajtot, lehet pici füstölt sajt is.
Tejföllel szükség szerint kiegészítve, kenhető krémmé keverem,
majd mehet bele a vágott medvehagyma, ill. ízlés szerint só, bors.

Medvehagymás töpörtyűkrém
Töpörtyűt, kb. 1/6-nyi mennyiségű zsírral és egy fázissal később hozzáadva, kb. 1/6-nyi mennyiségű lágy zabpehellyel pépesítettem (a zabpehely azt az illúziót kelti, hogy nem is olyan "egészségtelen" és egy kicsit dúsítja a krémet, csökkenti zsírosságát, és senki nem veszi észre, hogy benne van. Olyan mintha kicsi, keményebb töpörtyűdarabokra harapnánk rá, de el is hagyható). Fűszerek só bors. Majd kanállal belekeverem az apróra vágott medvehagymát ízlés szerinti mennyiségben, de elég sokat elbír. Hűtőbe téve, rövid érlélés után kenhető. Sajnos nagyon finom!

Medvehagymás töpörtyűkrém

A szendvicskrémekbe, szinte bármelyikbe keverhetünk friss salátaboglárka leveleket (kizárólag virágzás előtt szedetteket) vagy csalánhajtásokat, ill. fiatal csalánleveleket (öreg levél nem jó ízű) is.

I. jótanács: A csalánleveleket nyersen felhasználva, alaposan meg kell "gyötörni", apróra vágni, mert felhólyagosodott nyelvvel és szájpadlással érdekes lesz a lét egy kis ideig.

II. jótanács: A több helyen megadott, reszelt kemény sajtot nagylyukú reszelőn kell reszelni, a túl apróra reszelt sajtot nehéz hidegen krémekbe keverni.
 
 




4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a receptek! Én is ilyenkor szinte amibe csak lehet belevarázsolok medvehagymát:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Böbe! Köszöntelek nálam, a medvehagyma rajongók között! A.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...