Az ehető virágok közül, talán az illatos ibolya,
a fekete bodza- és az akácvirágok kedveltek leginkább fűszerként
édességekben vagy kandírozva sütemények, torták, fagylaltok tetején.
Díszíthetünk azonban más ehető, dekoratív színes virágokkal és virágszirmokkal is a sütiket, kekszeket tortákat. A
százszorszép a zsályák, vagy a körömvirág szirmai, apró kakukkfű virágok, vagy
kamillavirágok is szépen mutatnak. A kamilla egyébként erős ízei kifőzhetők tejszínben
vagy tejben és az ezekből készülő sütemény kellemesen enyhén kamillás ízű
lesz. Kamillás receptek IDE kattintva olvashatók illatosibolyás édességek, és sósságok IDE kattintva találhatók.
Elkészítés:
1 bögre lisztet, 1/2 bögre porcukrot, 1/2 bögre
kukoricakeményítőt, késhegynyi sót összeszitálunk és összegyúrjuk 3/4 bögre hideg teavajjal. A tésztát két fólia között 4-5 mm vastagra kinyújtjuk, majd formákkal
kiszúrjuk a kekszeket. Tepsiben, sütőfóliára téve, előmelegített sütőben, 160
fokon sütjük őket, míg a szélük picit kezd aranybarnára sülni. A mázhoz 1 narancs és fél
citrom levében egy nagyobb, apróra reszelt sárgarépát felfőzünk, reszelt
citromhéjjal is fűszerezzük. Ha már szép narancsos a lé színe, a
sárgarépa-rostot kiszűrjük belőle. A lé felét legalább elpároljuk, majd annyi
kristálycukrot adunk kanalanként hozzá, amennyit fel tudunk benne oldani. Főzve
tovább sűrítjük, míg a szirup már nagyobb cseppekben cseppen le a kanálról. Még
melegen a kekszekre csorgatjuk, szétterítjük rajta, majd a már mázas kekszeket
a máz megszilárdulása előtt színes, ehető virágokkal, szirmokkal (kakukkfüvek, szurokfű, körömvirág, orgona, ibolya, akácvirág, bodzavirág, pitypangszirmok, százszorszép) apró zöld ehető levelekkel (csabaíre, kakukkfüvek, szurokfű, lucfenyő) díszítjük.
**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése