Diós-mágnás, szamócalekváros szelet

 A dió talán legismertebb és legjobban használt ősszel érő, ehető mag. A természetben vadon is sokfelé találkozhatunk vele. Sokféle édes és sós étel készíthető dióból vagy azoknak zamatos kiegészítője is lehet. IDE kattintva egyre több édes és sós diós recept olvasható. IDE kattintva a dió sokféle használatának bemutatása. Földiepres (szamócás) receptek IDE kattintva, erdei szamócásak pedig IDE kattintva kereshetők.


Elkészítés: 

A tésztát 250 g liszt, 50 g porcukor, 4 tojás sárgája, nagy csipet só, 150 g vaj gyors összegyúrásával készítjük. Fóliába csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd tepsibe nyújtjuk és 180 fokon 7-8 percig elősütjük. Közben a 4 tojásfehérjét, pár csepp citromlé, 150 g porcukor, csipet só fokozatos hozzáadása mellett kemény habbá verjük, majd 250 g darált diót adunk hozzá fokozatosan, óvatos keveréssel, és fűszerezzük reszelt citromhéjjal. Az elősütött tésztát savanykás szamócalekvárral vagy más savanykás lekvárral kenjük meg. A lekvár tetején szétterítjük a habos-diós keveréket és még kb. 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a habos keverék teteje kérgesre sült. Alul puhább marad, éppen ezért frissen nehéz vágni, mert törik, de mégis úgy finom, hogy a teteje roppanós és édes, alatta krémesen diós, jó kontraszt ezekhez a savanykás lekvár és nem túl édes tészta. 

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések