Lucfenyőital

A lucfenyő tűlevelei fiatalon és idősebben is aromás, gyantás, citromos ízűek. Fiatalon, a még zsenge, tavasszal éppen kibontakozó hajtáscsúcsokból "rügyekből" fenyőszirup készül sokfelé. Később a levelek megkeményednek, de még úgy is használhatók, C-vitaminban gazdagok. A lucfenyő bemutatása a "Lucfenyőt a konyhakertbe" c. cikkben ITT bővebben. További fenyős receptek pedig ITT találhatók. Ez az ital fiatal és már idősebb fenyőlevelekből is elkészíthető.
Elkészítés: Az italhoz a fenyőleveleket az ágakról levágtam, (ha tavaszi rügy, akkor mehet bele az egész rügy) majd bő vízzel, édesítéssel (méz vagy cukor vagy egyéb), kevés reszelt citromhéjjal, pár csepp citromlével késes turmixban összeturmixoltam, miközben a fenyőtűket a kések összezúzták. Ezután a rostoktól leszűrve már iható is az ital. A tűlevél mennyisége ízlés szerinti, de töményen nekem nem annyira jön be, viszont nagyon üdítő, finom, kis mennyiségű levéllel. Kb. egy-másfél evőkanálnyi tűlevél egy fél liter vízhez elég, de ezt mindenki kísérletezze ki magának. 

Mely fajok, milyen fenyőlevél / fenyőrügy használható? 

A legjobb és leggyakrabban használt a lucfenyő (Picea abies) épp kibontakozott rügye és a fiatal toboza, utóbbi vörös színű vagy első éves levei. Leginkább ezt ajánlom használatra, kertekben még előfordul, erdőkben egyre kevésbé viseli el a klímaváltozást. Magyar és erdélyi etnobotanikai adatok szerint használták még ritkábban, ezüstfenyő (Picea pungens), erdei fenyő (Pinus sylvestris), jegenyefenyő (Abies alba) hajtásait, tobozait is gyógyszirup készítésre. Mediterrán területeken a feketefenyő-szirup (Pinus nigra) is ismert gyógyászati célra készítve.

!!! A vörösfenyő (Larix decidua) esetében túladagolás esetén vesekárosodás veszélyét említik a források. Hasonlóképp a fenyőfélék közé tartozó, de nem igazi fenyő, a közönséges boróka esetében is, amit ilyen célra nem használtak ugyan, de hajtásából gyógyteát készítettek. 

!!!!!!! A fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa (Taxus baccata) minden része komolyan mérgező, ne keverje senki még véletlenül sem össze a fenyőkkel. Segíthet pl. ha keresünk előző évi fenyőtobozt a fenyőn, amiről gyűjteni akarunk.      



**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

  1. Fantasztikus, mit meg nem tud az ember az eddig nem fogyaszthatónek vélt növényekről! Tiszteletem ezekért az írásokért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök, ha tetszik, és jó esik, hogy megírtad!

      Törlés
  2. Kedves Andrea!
    Köszönjük az újabb ötletet: biztosan kipróbálom, én eddig teakeverékekbe és pesztóba használtam a tűlevelet, de tudom hogy északi népek, úgy tesznek frisset a főtt vajas krumplihoz, mint mi petrezselymet.
    Tímea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ötleteket, izgalmas lehet pesztóban és vajas krumpliban is! Kipróbálom.

      Törlés
    2. Köszönöm ap receptet! Ezüstfenyő hajtásból is elkészíthető?

      Törlés
  3. A tiszafa nem minden része mérgező.

    VálaszTörlés
  4. A Fenyő ital csak frissen fogyasztható, vagy lehet tartósítani valamivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ez frissen készül mindig, mert mindig van fenyőlevél

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések