Vadzöldségekkel töltött lepénykenyér

Töltött lepénykenyereket a világ számos táján sütnek, miden bizonnyal van / volt olyan is, ahol vadzöldségekkel töltötték. Most ez sokáig lehetséges is, mert ősztől egészen nyárig sokféle vadzöldség és kerti levélzöldség is van és lesz.

A vadon termő levélzöldségek között van jó pár olyan faj, ami az őszi esők után kicsírázva egész télen zöldell. Jó pár évelő faj késő őszig, mások szinte egész évben gyűjthetők. Nem kell más ehhez, mint időnként lekaszálni őket vagy virághajtásaikat visszavágni, ennek hatására új friss, zsenge tőleveleket vagy új hajtásokat hoznak. Ilyen a jól ismert csípős csalán, a sok réten előforduló mezei sóska, a hegy- és dombvidéki patakok mentét kedvelő podagrafű, a közönséges borbálafű vagy a gyepek uborkaízű levélzöldsége a csabaíre vérfű. Ilyen a pongyola pitypang is, amivel sok füves udvarban is találkozhatunk. Az egyéves fajok között is vannak finomságok, mint a jellegzetesen ánizsos ízéről felismerhető zamatos turbolya vagy a tyúkhúr. Ezek nyári magérlelésük után elenyésznek, hogy aztán az első őszi esők után újra kicsirázzanak, hogy aztán áttelelve, tavasszal új erőre kapva virágozzanak. Csapadékosabb őszi-téli időszakban ezek a levelek még ízletesebbek is, mint a nyári aszályban, amikor sokszor keserűvé válnak. Tavasszal továbbiakkal gazdagítható vad levélzöldség-felhasználásunk a konyhában, mint a salátaboglárka (igen mértékkel) és a medvehagyma


Elkészítés:

Búzalisztből, kis sóval és vízzel rugalmas, nem ragacsos tésztát gyúrunk. Fél óra pihentetés után gyerekökölnyi gombócokat formázunk belőle, majd ezeket 1-2 mm vastagságú, kerek lepényekké nyújtjuk. Páronként kb. 5 dkg apróra vágott levélzöldséggel (csalán, spenót, zamatos turbolya, kapor, podagrafű, csabaíre vérfű és zsenge zöld hagymalevelek, de fontos, hogy ezek tényleg zsengék legyenek, mert a sütés rövid idejű, így a rostos keményebb levél és szárrészek nem fognak megpuhulni ennyi idő alatt)  megtöltjük őket, az egymásra helyezett töltött lepények szélét pedig kézzel, majd villával összenyomkodjuk. Vaslapon vagy serpenyőben (zsiradék nélkül), mindkét oldalukat hólyagosra sütjük. Hideg ivójoghurttal tálalva vagy íróval a legjobb reggelire vagy vacsorára. Aki szeretné még melegen megkenheti tejföllel és megszórhatja reszelt sajtokkal is, vagy akár sajtot is reszelhet a töltelékbe.  

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések