Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2015. július 20., hétfő

Erdei mályva (Malva sylvestris) és papsajtmályva (Malva neglecta), mint ehető vadnövények. Mályvás receptek ízelítője

Az erdei mályva (Malva sylvestris) és a papsajt papsajtmályva (Malva neglecta) a legismertebb  vadon növő mályvafélék közé tartoznak. A papsajtot a zöld éretlen termést gyerekkorban sokan csemegéztük. Gyógynövényként is ismertek, de a hajtás és a virág, ill. általában a fiatal növényi részek, így a zöld, éretlen termés ehető is. Fiatal hajtása nyersen salátának, főzve levesnek, főzeléknek készíthető, nagyobb levelei megtölthetők, virága pedig szép, ehető étel- és italdísz. A mályvatermés zölden, éretlenül - ez ugye a "papsajt" - több más faj éretlen terméséhez vagy bimbójához hasonlóan kapriszerűen (sós-ecetesen), vagy csak ecetesen savanyítva készíthető el. Felhasználható salátákba, szendvicsekre. 


Óvatosság: A két legismertebb mályva, főképp az erdei mályva igen gyakran él, szereti a települések bolygatott, másodlagos, felhagyott területeit, útépítések menti területeket, parkokat is. Ilyen helyeken tömeges is lehet, és gyűjtésre csábít. De alaposan válogassuk meg a  gyűjtési helyszíneket, mert a szennyezett területeken a talajban felhalmozott mérgező anyagokat és légszennyezés mérgeit is magába gyűjtheti.

Gyógyhatásuk /hatásuk között hashajtó hatás is szerepel, így nagy mennyiségben nem ajánlott enni-inni őket.

Mások készítették mályvákból, mályvafélékből:
A zsidó mályvából (Corchorus olitorius) ill Corchorus nemzetség tagjaiból, melyek szintén a mályvafélék családjába tartoznak az arab, közel-keleti, észak- és nyugat-afrikai konyha készít zöld szószt, amit molukhia-nak neveznek. Sok ilyen recept található angol nyelven is az interneten

Egyiptomban nemzeti étel a molokhia (angol nyelvű recept)
vagyis a csirkével, rizzsel tálalt mályvaféle (Corchorus) leveléből készült szósz 

1 megjegyzés:

  1. Marokkóban is árulják a pappsajtmályva leveleit a piacokon. https://www.thespruceeats.com/mallow-salad-with-lemon-and-olives-2394874
    A molokhia itthon is könnyen termeszthető, én termesztettem is, egy barátom pedig ebből írta a szakdogáját. finom cucc :-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...