Medvehagyma és a hasonló levelű mérgező fajok felismerése, összehasonlítása

A gyűjthető fajok felismerésének megtanulása gyakorlottaktól, és kizárólag a természetben a legfontosabb. Fontos a szag, az illat, az íz, a tapintás is. Csak fotóról nem lehet tanulni, de alábbiak segítséget jelenthetnek a tanuláshoz és az összehasonlításhoz, ellenőrzéshez gyűjtéskor és a vásárolt medvehagyma esetében is.

A gyöngyvirág, mint legveszélyesebb, problémás faj nem azért probléma, mert nehéz felismerni. Nem nehéz. A probléma, hogy a medvehagyma között is nőhet, és nem odafigyelve, nem is számítva rá összefogható a gyűjtött medvhagyma akár a megbújó gyöngyviráglevekkel. Talán a klímaváltozás hatására is, de korábbra tolódott a gyöngyvirág kihajtása is, vagy ha később is kezd hajtani, összeérnek időben a medvehagymával. Alább a gyöngyvirág és a többi problémás faj összehasonlító bélyegei. 
  
A medvehagyma levelei figyelmetlenség esetén, tehát más, kissé hasonló fajok leveleivel is összefoghatók gyűjtéskor, melyek mérgezők is lehetnek. Ilyen fajok a súlyosan mérgező gyöngyvirágon kívül még és őszi kikerics, valamint a foltos kontyvirág. Mindhárom fajjal tud együtt élni a medvehagyma.
 
A legnagyobb probléma, hogy a medvehagyma tengerben bújhatnak meg ezek a fajok, annak ellenére is, hogy nem általánosan jellemző ez, de most már több éve gyűjtött információk alapján pl. a gyöngyvirág a medvehagyma között minden tájon előfordul, ahol a medvehagyma él. 

A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is a medvehagymával, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtésekor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, de sajnos előfordul ligetesebb erdőkben vagy legelőn felnőtt erdőkben, erdőszéleken is.

gyöngyvirág (balról) és medvehagyma (jobbról),
de a gyöngyvirág nem virágzó  és nem teljesen kihajtott állapotban
keveredhet rossz helyre

A legjellemzőbb bélyeg a medvehagyma jellegzetes illata és íze, a fokhagymaszerű illat és íz, de ezt nehéz egy nagyobb mennyiségű levél esetében levelenként leellenőrizni. Pár medvehagyma levél leszedése után ugyanis már a kezünk is medvehagymaszagú, sőt az orrunk is hozzászokott, így mindennek fokhagymaszaga lesz. 

A legjobb már a gyűjtéskor odafigyelve, nem marokkal, hanem lassan, levelenként szedni a növényt.  A piaci árut sem árt ellenőrizni. Kaptam már fotókat, és saját magam is láttam más fajt a medvehagyma között, szerencsére nem gyöngyvirágot.  

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) levelei párosan vagy hármasan nőnek egy "szárról", ill. a levélnyelek összenőttek. A "szára" alján a levélhüvelyek sokáig barnásak, majd kifehérednek. A medvehagymánál ez a hártyás levélhüvely végig áttetsző fehér, bár ez normál gyűjtéskor alig látható. Amikor elkezd kihajtani a gyöngyvirág, a levelek összecsavarodottak, mintha kis botocskák bújnának a talajból, és fokozatosan csavarodnak ki a növekedésük során. A medvehagyma levelei rögtön kiterülve nőnek egyre nagyobbra. Egy hagymából két levél, nő, de egymás mellett több hagyma is van a földben, így általában sok levél látható együtt. 

A gyöngyviráglevél szürkésebb zöld, mattabb színű, levélfonáka viszont fényes, levélerezete határozottabban látható, különösen fény felé tartva. Az átvilágított leveleken és a levélfonákokon jól látható erezetbeli és fényességbeli különbségeket az alábbi fotók jól illusztrálják:


A módszer kidolgozója, a kép forrása: A Kék Bolygó ajándékai blog.
Balra gyöngyvirág, jobbra medvehagyma
kép forrása: Lengyel Mihály

A legveszélyesebb a helyzet, ha a nagy medvehagyma állományban gyöngyvirágok bújnak meg, alábbi fotón is ez látható. Egymás mellett, szinte egy tőről nőve hamarosan virágzik a medvehagyma a és mellette a gyöngyvirág. 


Mecsek 2017. 04.10.


Gyakorlatlanok számára a szintén súlyosan mérgező őszi kikerics (Colchicum autumnale) levele is hasonló lehet a medvehagymáéhoz, különösen akkor, amikor még nem nőtt meg elég hosszúra. Azt írják sok helyen, hogy az őszi kikerics nem él erdőkben. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. Él erdőkben is az őszi kikerics.  Ligetes, ritka erdőkben és olyan erdőkben, ami egy egykori gyepen, legelőn nőtt fel igen sokszor láttam őszi kikerics leveleket és szereti az erdei utak szélét is. Levelei tapintásra is érezhetően vastagabbak, húsosabbak, virága tavasszal soha nincs, viszont lehet a levelek tövében megbújó termés. Természetesen nincs fokhagyma szaga. Képek még a lap alján.


őszi kikerics levelek medvehagyma virággal
2024-ben osztrák házaspár halálesetéről írnak, medvehagymával őszi kikerics levelet ettek.
Keserű, mégis megették, nem tudni mennyit, de erősen mérgező faj. A keserű ízt esetleg csak a lenyelés közben érezzük, mert a nyelv hátsó részén vannak a keserű ízt érző ízlelőbimbók, lehet, hogy későn érezték már.     

A legtöbbször a foltos kontyvirág (Arum maculatum) leveleit láttam medvehagyma közé keveredni. Aki nem levelenként szedi, vagy figyelmetlen, a fiatal foltos kontyvirág leveleket szedheti medvehagyma közé. A növénybe nyersen beleharapva azonnal felfedi kilétét: a nyelvbe fúródó oxalát kristályai erős égető, csípő érzetet keltenek. A foltos kontyvirág levelei nyíl alakúk, válluk nyilas, de a fiatalabb levelek nyilas válla még olykor nem alakul ki, nem látható. Levélerezete nem párhuzamos, hanem fő és oldalerek láthatók. Mérgező faj, mérgező vegyületei oxálsav és oxálsavas sók, no meg a nyálkahártyába fúródó oxalát kristályok. Nagy mennyiségű levél elfogyasztása okozhat mérgezést, de a nyálkahártyába fúródó oxalátkristályok jelzik, hogy a növény nem ehető, így kiköpjük. Kis mennyiségben fogyasztva viszont, volt, aki medvehagyma-pesztóban lenyelte. Hasmenés és nyelőcsőfájdalom voltak a tünetek utána. Képek még a lap alján. 

Foltos kontyvirág 
Foltos kontyvirág és medvehagyma levelek

Ezen felül, még a salamonpecsétfajok éppen kibújó még csak bontakozó leveleit is többen jelezték már, hogy hasonlónak látják a medvehagymáéhoz. Van, aki a hóvirág, csillagvirág, sárma- vagy madártejfajok leveleit is növekedéskor hasonlónak látja. Hóviráglevelet már hozzászedtek áruházláncban árusított medvehagymához, nyilván figyelmetlenségből.    


Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) +36 80 201 199 (sürgős esetben 0-24 h, díjmentesen hívható).
Heim Pál Kórház Toxikológiai osztály: http://heimpalkorhaz.hu/blog/osztaly/toxicologia-osztaly/

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

Gyöngyvirág és medvehagyma
2024. március 27. Bakony
Pusztai Eszter fotója

medvehagymacsokorban vették, kontyvirág levele
bele is haraptak, így nem ették meg, mert a növény jelezte,
hogy nem medvehagyma.  
(Elküldték nekem azonosításra)
van rá példa (német), hogy medvehagyma-pesztóban megették.
Ott nem volt elég erős jelzés. Tünetek aztán: hasmenés, nyelőcsőfájdalom 


kontyvirág és medvehagyma 2024. március
 Godó Rita fotója

medvehagyma gyöngyvirággal
Fodor Eszter fotója 2024. márc. 31 Sopron

medvehagyma és gyöngyvirág
Kollarovics Gabi fotója 2017.04.08. Mecsek, Pécs 


Megjegyzések

 1. Köszönöm, ez nagyon hasznos volt! Éppen a napokban gondolkodtam azon, hogy melyek lehetnek a különbségek. Üdvözlettel: Márti

  VálaszTörlés
 2. Nagyon köszönöm ez hasznos, értelmes és képekkel szuper érthető! Hála

  VálaszTörlés
 3. Szerintem még tapintásra van különbség a gyöngyvirág és a medvehagyma között. A medvehagyma levele vékonyabb, kevésbé merev, mint a gyöngyvirágé. Egyetértesz?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Pont igy gondolom en is :)

   Törlés
  2. csak, ha telejsen kifejlődött a gyöngyvirág levele, előtte az is elég puha, és sajnos inkább fiatal levekkel van együtt a medvehagyma, akkor amikor utóbbit gyűjtjük

   Törlés
 4. Köszönöm értékes munkájukat.
  Tisztelettel:Henriette

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések