Medvehagyma és a hasonló levelű mérgező fajok felismerése, összehasonlítása

A gyűjthető fajok felismerésének megtanulása gyakorlottaktól, és kizárólag a természetben a legfontosabb. Fontos a szag, az illat, az íz, a tapintás. Csak fotóról nem lehet tanulni, de alábbiak segítséget jelenthetnek a tanuláshoz.

A medvehagyma levelei összetéveszthetők mérgező fajok leveleivel is.
Ilyen fajok a súlyosan mérgező gyöngyvirág és őszi kikerics, valamint a mérgező foltos kontyvirág. Mindhárom fajjal tud együtt élni a medvehagyma. 
A gyöngyvirág később bújik elő, de még bőven a medvehagyma szezonban. Pl. most, április elején, már van, ahol bimbós, együtt a medvehagymával. A foltos kontyvirág teljesen együtt hajt időben és térben is a medvehagymával, és bizony a kicsi levelek a korai gyűjtéskor még alig mutatnak különbségeket. Az őszi kikericsről pedig sok helyen azt írják, hogy kizárólag réti faj, pedig előfordul ligetesebb erdőkben vagy legelőn felnőtt erdőkben is.

gyöngyvirág (balról) és medvehagyma (jobbról)
A legjellemzőbb bélyeg a medvehagyma jellegzetes illata és íze, a fokhagymaszerű illat és íz, de ezt nehéz egy nagyobb mennyiségű levél esetében leellenőrizni. Pár medvehagyma levél leszedés után ugyanis már a kezünk is medvehagymaszagú, sőt az orrunk is hozzászokott, így mindennek olyan szaga lesz. 

A legjobb már a gyűjtéskor odafigyelve, nem marokkal, hanem lassan, levelenként szedni.  A piaci árut sem árt ellenőrizni, kaptam már fotókat, és saját magam is láttam más fajt a medvehagyma között, szerencsére nem gyöngyvirágot.  

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) levelei párosan vagy hármasan nőnek egy "szárról", ill. a levélnyelek összenőttek. A "szára" alján a levélhüvelyek sokáig barnásak, majd kifehérednek. A medvehagymánál ez a hártyás levélhüvely végig áttetsző fehér, bár ez normál gyűjtéskor alig látható. Amikor elkezd kihajtani a gyöngyvirág, a levelek összecsavarodottak, mintha kis botocskák bújnának a talajból, és fokozatosan csavarodnak ki a növekedésük során. A medvehagyma levelei rögtön kiterülve nőnek egyre nagyobbra. Egy hagymából két levél, nő, de egymás mellett több hagyma is van a földben, így általában sok levél látható együtt. 

A gyöngyvirág levél szürkésebb zöld, mattabb színű, levélfonáka viszont fényes, levélerezete határozottabban látható, különösen fény felé tartva. Az átvilágított leveleken és a levélfonákokon jól látható erezetbeli és fényességbeli különbségeket az alábbi fotók jól illusztrálják:


A módszer kidolgozója, a kép forrása: A Kék Bolygó ajándékai blog.
Balra gyöngyvirág, jobbra medvehagyma
kép forrása: Lengyel Mihály

A legveszélyesebb a helyzet, ha a nagy medvehagyma állományban gyöngyvirágok bújnak meg, alábbi fotón is ez látható. Egymás mellett, szinte egy tőről nőve hamarosan virágzik a medvehagyma a és mellette a gyöngyvirág. 




Gyakorlatlanok számára a szintén súlyosan mérgező őszi kikerics (Colchicum autumnale) levele is hasonló lehet a medvehagymáéhoz. Azt írják sok helyen, hogy az őszi kikerics nem él erdőkben. Ezt a tévhitet szeretném eloszlatni. Él erdőkben is az őszi kikerics.  Ligetes, ritka erdőkben és olyan erdőkben, ami egy egykori gyepen, legelőn nőtt fel igen sokszor láttam őszi kikerics leveleket, szereti az erdei utak szélét is. Ráadásul az árnyékban jól megnyúlva nő a levele, még hasonlóbbá válva a medvehagyma leveléhez. Levelei tapintásra is érezhetően vastagabbak, húsosabbak, virága tavasszal soha nincs, viszont lehet a levelek tövében megbújó termés. Természetesen nincs fokhagyma szaga.


őszi kikerics levelek medvehagyma virággal
A legtöbbször a foltos kontyvirág (Arum maculatum) leveleit láttam medvehagyma közé keveredni. Aki nem levelenként szedi, vagy figyelmetlen, a fiatal foltos kontyvirág leveleket szedheti medvehagyma közé. A növénybe nyersen beleharapva azonnal felfedi kilétét: a nyelvbe fúródó oxalát kristályai erős égetető, csípő érzetet keltenek. A foltos kontyvirág levelei nyíl alakúk, válluk nyilas, de a fiatalabb levelek nyilas válla még olykor nem alakul ki, nem látható. Levélerezete nem párhuzamos, hanem fő és oldalerek láthatók. Mérgező faj, mérgező vegyületei oxálsav és oxálsavas sók, no meg a nyálkahártyába fúródó oxalát kristályok.


Foltos kontyvirág 
Foltos kontyvirág és medvehagyma levelek



Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat (ETTSZ) +36 80 201 199 (sürgős esetben 0-24 h, díjmentesen hívható).
Heim Pál Kórház Toxikológiai osztály: http://heimpalkorhaz.hu/blog/osztaly/toxicologia-osztaly/

Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.


Megjegyzések

  1. Köszönöm, ez nagyon hasznos volt! Éppen a napokban gondolkodtam azon, hogy melyek lehetnek a különbségek. Üdvözlettel: Márti

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszönöm ez hasznos, értelmes és képekkel szuper érthető! Hála

    VálaszTörlés
  3. Szerintem még tapintásra van különbség a gyöngyvirág és a medvehagyma között. A medvehagyma levele vékonyabb, kevésbé merev, mint a gyöngyvirágé. Egyetértesz?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések