Csalános, sütőtökös lencsepástétom

csalán kis túlzással mindenbe jó, és nem is árt, ha van szinte mindenben, pláne, hogy mindenki számára elérhető, bőven termő, szinte egész évben szedhető, és persze sok előnyös tulajdonsága is van táplálkozási szempontból. Ezekről bővebben itt: csalán
Ez pedig egy olyan szendvicskrém vagy pástétom, amivel lehet kísérletezni, ízlés szerint. 
  

Elkészítés:

250 gramm vöröslencsét előzetesen pár órára beáztatunk langyos vízbe, majd az áztató levet leöntve, sós, babérleveles vízben, forrástól számított pár percig főzzük a lencsét, majd lefedve, a forró vízben állni hagyjuk. Fontos, hogy ne főzzük túl, mert elveszíti szép színét és túl vizes állaga lesz. 

Közben egy-két szelet előzetes megsütött sütőtököt a héjából kiszedjük, hozzáadunk kb. 5 dkg puha vajat, és a kihűlt főtt lencsét, majd ezeket botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint, de kb. három evőkanál mustárral, pici reszelt citromhéjjal, kakukkfűvel, sóval és tört tarka borssal, tört fokhagymával ízesítjük. A legvégén egy nagyobb lyukú reszelővel 4 keményre főtt tojást reszelünk a krémhez, és óvatosan hozzákeverjük, valamint hozzáadunk ízlés szerinti mennyiségben apróra vágott, előzetesen blansírozott (vagy akár kis fokhagymás vajon megpárolt) csalánt. Az egészet finoman átkeverjük. Pirítóson vagy puha kenyéren isteni.   

Finom benne más levélzöldség is, ami éppen van,  medvehagyma,  hagymaszagú kányazsombormályvalevélpodagrafűtyúkhúr, blansírozott fiatal csalán

Hasonló az Erdőkóstoló blogon: medvehegymás, sárgarépás lencsepástétom

Erdőkóstoló adományvonal, ha szívesen támogatnád az oldal tartalmainak készítését. Ha nem, olvasni továbbra is szabadon lehet. Jó olvasást!




Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések