Csalános, podagrafüves karalábéfőzelék

A megszokott főzelékek többsége készíthető levélzöldségekkel variálva is. Most csalánnal és podagrafűvel készítettem karalábéfőzeléket, tejfölös habarással. Nagyon finom a zöldborsó vagy a lencsefőzelék, a burgonya vagy csicsókafőzelék is valamilyen semleges ízű levélzöldséggel. Természetesen a fűszeres ízű zamatos turbolyával vagy medvehagymával és vadsnidlinggel is készíthetők a főzelékek, de ezekből mértékkel szoktam használni, nehogy túl ánizsos vagy a hagymás, csípős ízű legyen a végeredmény. 

Elkészítés:

Kis vaj és olaj keverékén apróra vágott, nagyobb gerezd fokhagymát illatosra pirítottam, majd hozzáadtam a blansírozva előkészített, majd apróra vágott csalánt és az apróra vágott podagrafüvet, valamint a felkockázott karalábét. Felöntöttem annyi vízzel amennyi ellepte, sóztam, borsoztam, és a karalábé roppanós, de már puha állapotának elérésig főztem, majd tejfölös-lisztes habarással besűrítettem. A karalábé és a levélzöldség aránya ízlés szerint változhat, ki, hogy szereti, vagy mennyi van éppen otthon levélzöldségből, ha éppen egy hirtelen gondolatból készül a főzelék, mint nekem is ez. A liszt és a tejföl helyett kissé más ízű lesz, de szintén finom, ha tejszínes illetve keményítős habarással készítjük. A levélzöldségeket is lehet helyettesíteni a szezonális, semleges ízű levélzöldségekkel, hajtásokkal, tyúkhúrral, csabaíre vérfűvel, fehér libatoppal, komlóhajtással vagy akár kerti spenóttal is.   

**********************************
Aki szívesen támogatná az oldal tartalmainak létrehozását, ITT van erre lehetősége, egészen egyszerű módon is: Erdőkóstoló adományvonal 
Köszönet minden támogatásért, de ha valaki nem tud vagy nem szeretne, anélkül is szabadon olvashat, tanulhat a blogon ehető vadnövényekről és gombákról.

   

Megjegyzések

  1. A turbolyát a nagyon agresszív erős aromája miatt nem szeretem.Még édeskés is.
    A koriandert meg a poloskaszaga miatt nem használom.(még a neve is a poloskából ered).Egyszer olvastam egy cikket,hogy genetikailag szereti vagy nem szereti valaki ezt a mostanság előszeretettel ránk "erőltetett" zöldet-gondolok itt a gasztroműsorokra.
    Visszatérhetnénk a környezetünkben talált zöldfélékre,hiszen számunkra az a hasznosabb.
    Blogodat olvasva Te tudod legjobban,hogy mi minden ehető körülöttünk,amit észre sem veszünk!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések