Százszorszép (Bellis perennis) a konyhában
A százszorszép igen gyakori, jól felismerhető, apró, de bőven gyűjthető salátanövény, virága pedig ehető salátadísz. Mindenféle gyepben megtalálhatjuk. Kellemes ízű, nem, vagy csak kissé kesernyés, finom, vadzöldség.
Gyűjthető,
ehető növényi részek: tőlevélrózsa virágzás előtt, bimbók, virágok
Gyűjtés:
szinte egész évben
Felhasználás:
Nyersen és főzve is ehető. Tavaszi, virág nélküli tőrózsái egyben kiszedve
madársalátához hasonló salátaként ehetők magukban vagy más zöldséggel keverve.
Virágai tehetők salátába, szendvicsre ehető dísznek. Érdekesség a bimbóiból
kapri szerűen készíthető, sós savanyúság, a hamiskapri is.
Táplálkozási
érték, hatások: Levelei és virágai is nyálkaanyagokat, keserűanyagokat
tartalmaznak. Emésztésserkentő, köhögéscsillapító és enyhe hashajtó hatásuk is
ismert.
A bejegyzésekhez felhasznált források: itt
![]() |
tőlevélrózsája akár télen is gyűjthető, de még jobb tavasszal virágzás előtt |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése