Csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető!

......az értékek őrzése a régi tudásból, az igény megteremtése az értékek őrzésére a természetben. Változatos, sokszínű természetünk, erdeink, rétjeink, vadvizeink számos eleme táplálék is. A legegészségesebb élelmiszerek (vadvízi halak, vadhús, gyógy- és ehető vadnövények, legelő állatok teje és húsa) ezekről származnak, így túlélésünk zálogai. De csak a tisztán tartott és el nem pusztított természet ehető. A blogon információkat adok az ehető, vadontermő növényekről és gombákról, felhasználásuk lehetőségéről, módjáról, gyűjtésük etikájáról, szabályairól, törvényeiről.

2018. május 30., szerda

Róka- és galambgombás, szamócás rozspirítós

A tavaszi róka- és galambgomba-szezon egybeesik az erdei és a kerti szamócák érésével. E szezonális gyümölcsök enyhén savanykás, édeskés, zamatos íze salátákhoz, sós ételekhez is finom. Nekem nagyon ízlett galamb- és rókagombás, sőt vargányás pirított raguszerű, gombás ételekben, ahol a szaftot a vaj és a gomba visszasütött leve adják. Hasonlót lehet körettel vagy bruschetta-szerűen pirítósra halmozva készíteni. Rizottóban is nagyon jól passzolt a gomba és a szamóca egymáshoz. 

A rókagomba és a galambgombák  sütve főzve is jó állagú gombák, de nagyon jellegzetes, fűszeres gombaízük ízük nincs, így szerintem érdemes őket fűszerekkel gazdagon készíteni.


Elkészítés, hozzávalók:

- róka- és galambgombák összevágva
- néhány friss medvehagymalevél és / vagy 1-2 fokhagymagerezd
- friss petrezselyem összevágva 
- néhány szem szamóca vagy erdei szamóca
- vaj + olaj a gomba és a zöldségek pirításához (a vaj, ha olajjal keverve használjuk, nem ég meg)
- fűszerek: só, fekete bors, reszelt, friss citromhéj 

- pirított rozskenyér

A gombát vaj+olaj keverékén a levélzöldségek és a fokhagyma felével és a fűszerekkel,  kevergetve lepirítottam, kicsit le is sülhet. Mikor készre pirult, hozzáadtam a levélzöldségek és a fokhagyma másik felét is. Forrón összeforgattam ezekkel is, majd még forrón hozzáadtam az összevágott szamócát is, de azzal már nem pirítottam tovább. Legvégül kevés friss reszelt citromhéjjal ízesítettem, és kóstolás után, ha kellett még borsoztam, sóztam. Még melegen a pirított rozskenyérszeletekre halmoztam. Gyorsan elfogyott.  


hasonló ételek:

galambgombás rizottó szamócával

vargánya-, galamb- és rókagomba ragu pirítósra vagy körethez, 
erdei szamócával
erdei szamóca
Erdőkóstoló a Facebook-on még több tartalommal,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...